Amy Winehouse, Jimi Hendrix a Kurt Cobain. Jaká tragédie spojuje hudební legendy?

Britská zpěvačka Amy Winehouse

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. července 2021 20:50

Anglická zpěvačka Amy Winehouseová změnila na začátku jedenadvacátého století žánr populární hudby. Hubená dívka s výraznými očními linkami a havraními vlasy prodala miliony desek Back to Black a Frank a také fascinovala - hlasem i životním stylem ve stylu "drogy, alkohol a divoké lásky".

Nevázaný přistup k životu se jí ale stal osudným. Zemřela před deseti lety, 23. července 2011, v pouhých sedmadvaceti letech. Jako Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplinová nebo Kurt Cobain.

Ohromující hlas měla dívka ze židovské rodiny ze severního Londýna už od mládí - jednou na oslavě narozenin kamarádky všechny uhranulo její podání Happy Birthday. Na začátku kariéry vystupovala i na jazzových pódiích: stylově tam patřila a hraní v malých klubech jí nesmírně vyhovovalo. Ostatně celá Winehouseové tvorba se tak trochu nesla v duchu návratu do minulosti, staré muzice ale dokázala drobná, věčně přiopilá dívka dát současnou tvář. A soul v jejím podání chtěl po letech útlumu od dob slavné éry amerického vydavatelství Motown zase poslouchat kdekdo.

V roce 2003 - to jí bylo dvacet - debutovala deskou Frank. "Řekla bych, že slavná nikdy nebudu. Zbláznila bych se z toho," prohlásila tehdy upřímně a trochu prorocky. Když o tři roky později vydala druhé a poslední album Back to Black, stala se z ní celoplanetární hvězda. Nenápadná nahrávka plná silných melodií posbírala pět cen Grammy a stala se mezníkem ve vývoji populární hudby první dekády nového století. Soulová hudba byla díky ní naráz znovu v kurzu.

"Chtěli mě dostat na odvykačku, ale já řekla ne, ne, ne," zpívala ironicky ve velkém hitu Rehab - při skládání písniček pro své vrcholné album přitom paradoxně byla "čistá" jako dlouho před tím ani potom ne. Do písní ukládala Amy Winehouseová své zkušenosti s lehkostí a výstižností. "Hodím to na papír, přidám muziku a je mi líp. Z ošklivého se rodí hezké," svěřila se zpěvačka, jejíž život výrazně poznamenal otec. Od rodiny odešel, když bylo Amy devět, a vrátil se teprve k dceři-celebritě. I proto nejspíš celý život jen těžko hledala cestu k mužům, navíc nezvládala své démony a až moc se přátelila s drogami a pitím.

Crack, kokain a heroin vnesl do jejího života Blake Fiedler-Civil: hubený chlapík, kterého s Amy spojovaly deprivace z dětství. Provdala se za něj v roce 2007. V krizi po albu Back to Black začala Amy používat přehnané líčení, zvětšila si účes do "včelínu" a pokryla si ruce a výstřih tetováním. A propadla se do spirály recidiv. Svoji roli v ní sehrál i její poslední manažer a zároveň koncertní promotér Raye Cosbert, který měl zájem na tom, aby Amy vystupovala i v době, kdy nebyla ve formě. Tak tomu bylo i na jejím posledním koncertě v Bělehradě, kde skoro nemohla zpívat, pár týdnů před smrtí. Ta zpěvačku dostihla v jejím domě v Londýně. Podle soudního lékaře měla v té chvíli v krvi 4,16 promile alkoholu.

O půl roku později jí posmrtně vyšlo album pojmenované Lioness: Hidden Treasures (Lvice: Skryté poklady), které obsahuje 12 do té doby nevydaných písní i zbrusu nové kompozice. Deska se krátce po vydání dostala na vrchol prestižního ostrovního žebříčku nejprodávanějších alb. V roce 2013 se Winehouseová stala prvním umělcem posmrtně nominovaným na cenu Brit Award. A o rok později jí byla na tržišti v londýnském Camdenu, kde žila a také zemřela, odhalena bronzová socha v životní velikosti. Autorem díla je sochař Scott Eaton.

Winehouseové divoký život zmapoval v roce 2015 zdařilý dokument Amy britského režiséra Asifa Kapadii, který byl uváděn i v českých kinech. Snímek sestavený převážně ze soukromých fotografií a domácích videí výstižně zachycuje kontrast mezi věčným "holčičkovstvím" Amy a její "starou duší" s dospělým hlasem.

A jistou "reinkarnaci" mimořádné zpěvačky měl představovat plánovaný projekt turné s jejím hologramem a původní kapelou, naplánované na říjen 2018 s požehnáním dědiců. Fanouškové ale reagovali negativně, a virtuální Amy se tak na pódiích nakonec neobjevila. V podobě hologramů už nicméně "vystupovali" například král popu Michael Jackson nebo rapová legenda Tupac Shakur.

Témata: Amy Winehouse kurt cobain