Milan Lasica (†81): Státní pohřeb NEBUDE! Smutek také ne!

Milan Lasica 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

20. července 2021 20:15

Státní smutek na Slovensku po úmrtí herce, humoristy, moderátora a zpěváka Milana Lasicy vyhlášen nebude. Pohřeb se uskuteční v nejužším rodinném kruhu, napsal dnes na svém webu deník Sme, který se odvolává na ředitele bratislavského divadla Štúdio L+S a dlouholetého Lasicova spolupracovníka Pavola Danišoviče.

"Rodina se rozhodla tak, že se to má konat v absolutně nejužším kruhu, a to je třeba respektovat," řekl Danišovič. Zatím ale není známo, kdy se pohřeb uskuteční.

Dříve se v médiích objevila informace, že rodině zesnulého umělce vláda nabídne možnost státního pohřbu, ale že podoba posledního rozloučení se zesnulým je na rozhodnutí pozůstalých.

"Protokol úřadu vlády bude kontaktovat rodinu a nabídne jí nějaké možnosti, například čestnou stráž, kondolenční knihu, vyvěšení černé vlajky a podobně," řekla šéfka poslaneckého klubu koaliční strany Svoboda a solidarita (SaS) Anna Zemanová po pondělním jednání koaliční rady. Právě SaS avizovala, že vládním partnerům navrhne vyhlášení státního smutku.

Milan Lasica byl přes 40 let ženatý s herečkou a později diplomatkou Magdou Vášáryovou, s níž měl dvě dcery - Hanu a Žofii.

Lasica zemřel v neděli ve věku 81 let, zkolaboval při vystoupení s orchestrem v bratislavském divadle Štúdio L+S, které založil. Lasicův význam ale svět divadla a filmu přesahoval, jak to ukázala i vyjádření nejvyšších státních představitelů a nekrology v tisku. V pondělí se na sociálních sítích objevila petice za uspořádání státního pohřbu Lasicovi.

Server Aktuality.sk připomněl, že v éře samostatného Slovenska bylo rozloučení se všemi poctami dopřáno zatím jen prvnímu prezidentovi Michalu Kováčovi. Doplnil také, že v České republice byl před dvěma lety se státními poctami pohřben zpěvák Karel Gott, i když nešlo o klasický státní pohřeb. Otázku státního pohřbu známého slovenského divadelníka měl podle portálu na koaliční radě otevřít premiér Eduard Heger. "Součástí státního pohřbu je kromě jiného vyhlášení státního smutku, vlajky na půl žerdi či pozvání nejvyšších ústavních činitelů jiných zemí," napsaly Aktuality.sk.

Témata: Milan Lasica