Milan Lasica (†81): Slováci kvůli němu založili petici! O co jde?

Milan Lasica podstoupil očkování proti koronaviru. 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. července 2021 21:41

atím několik desítek podpisů se sešlo pod peticí, aby byl slovenskému herci, dramaturgovi, moderátorovi, režisérovi a zpěvákovi Milanu Lasicovi vypraven státní pohřeb. Jedna z menších stran vládní koalice, Svoboda a solidarita (SaS) Richarda Sulíka ohlásila, že koaličním partnerům navrhne, aby vláda vyhlásila na Slovensku státní smutek na počest "osobnosti, která ovlivnila celé generace".

Lasica zemřel v neděli ve věku 81 let, podle místních médií zkolaboval při vystoupení s orchestrem v bratislavském divadle Štúdio L+S, které zakládal. Lasicovo úmrtí zůstává ve slovenských médiích událostí dne.

"Bez něj by nebyl moderní slovenský humor," zdůrazňuje deník Sme, který o hercově úmrtí během závěrečného klanění divákům po koncertu k 30 letům orchestru Hot Serenaders informoval jako první. "Vždy jsme se s vámi smáli, teď pláčeme," píše o loučení Slovenska s touto osobností nejen divadelního a filmového světa.

"Do poslední chvíle byl šťastný," píše na webu nejčtenější slovenský deník Nový čas. "Odešel během klanění a za bouřlivého potlesku. Tak, jak může jen legenda," dodal.

"Humor pro něj nebyly jen žertíky. Pro Lasicu to byla nejlepší obrana proti komunistům, beznaději i panice," zdůrazňuje Denník N na svém webu. "Díky němu jsme snesli i nesnesitelné," píše týž list v titulku k materiálu s vyjádřeními nejvyšších státních představitelů i vzpomínkami Lasicových kolegů a dalších umělců a přátel, a to i z Česka. Nechybí rekapitulace hercovy životní dráhy.

"Jeho poslední filmovou postavu jsme ještě vidět nemohli. Bude to hrobař v pohádce Princ Mamánek, kam Milana Lasicu obsadil český herec a režisér Jan Budař. Premiéra bude v roce 2022," napsal Denník N.

"Jsme kulturní národ. Možná víc kulturní než civilizovaný," připomíná server Pravda.sk Lasicova slova z posledního rozhovoru.

"Slovensko přišlo bez debat o jednu z nejvýraznějších osobností," píše server Noviny.sk a cituje Lasicova vlastní slova, že smrt přijde obvykle tehdy, kdy si člověk myslí, že je velmi daleko. "Smrt si ho vzala tam, kde to měl nejraději. Přímo na jevišti milovaného Štúdia L + S," dodal portál.

Veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) pozměnil program, aby "jednu z nejvýznamnějších osobností slovenské kultury" připomněl ve svém vysílání, a to včetně zařazení filmu Rukojemník (česky Jak jsme hráli čáru), ve kterém si Lasica zahrál po boku Libuše Šafránkové, dokumentu GEN.sk a ukázek již kultovního pořadu Ktosi je za dverami.

Témata: Milan Lasica