Matthew Fox: Kam se poděla hvězda Ztracených?

Matthew Fox

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. července 2021 18:30

Americký herec Matthew Fox, který 14. července oslaví pětapadesátiny, je známý především z televizního seriálu Ztraceni. Ještě předtím se ale proslavil v dalším seriálu Party of Five, ve kterém si získal srdce mnoha fanynek a také přezdívku Foxy.

Narodil se v Abingtonu v Pensylvánii, vyrůstal na farmě. V roce 1989 získal bakalářský titul v ekonomice na Kolumbijské univerzitě. Na začátku své kariéry se nejdříve věnoval modelingu, poté točil televizní reklamy. Jeho první role byla v epizodě seriálu Křídla v roce 1992.

Pak se proslavil v seriálu Party of Five (1994-2000), který mu přinesl kromě dopisů od nadšených fanynek také místo v padesátce nejkrásnějších lidí světa (v hlasování čtenářů časopisu People v roce 1996) a několik dalších rolí.

V letech 2004-2010 hrál jednoho z hlavních hrdinů v televizním seriálu Ztraceni - za roli získal tři ceny, z čehož je nejvýznamnější Zlatý glóbus za nejlepší herecký výkon v dramatickém seriálu. V roce 2008 si též zahrál ve thrilleru Úhel pohledu, S Bradem Pittem pak hrál ve filmu Světová válka Z.

Později se věnoval i divadlu v Británii. Je ženatý a má dvě dcery.

Témata: Matthew Fox