Před deseti lety zemřela televizní ikona Milena Vostřáková!

Milena Vostřáková

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. července 2021 9:33

Televizní hlasatelka Milena Vostřáková, která zemřela před deseti lety, 7. července 2011, byla známá jako stále usměvavá osobnost, která vždy sršela elánem. V životě se řídila heslem, že proti narození a smrti není léků a v mezidobí si má člověk zachovat radost.

Do Československé televize nastoupila v roce 1957 a zmizela z ní o dvanáct let později po jediné větě, související s okupací Československa v srpnu 1968. Její návrat na obrazovku v roce 1990 byl velkou slávou. Po několika letech se ale práce v televizi vzdala definitivně. Poté moderovala spolu s kolegyněmi pořad Dámský klub na rádiu Frekvence 1, později přešla do Českého rozhlasu 2 Praha a uváděla různé kulturní akce či módní přehlídky.

Vostřáková se narodila 2. března 1934. V roce 1959 debutovala na filmovém plátně, kdy ztvárnila menší roli ve snímku Jiřího Krejčíka Probuzení. V roce 1964 hrála také v komedii Františka Filipa Tři chlapi po roce a po listopadu 1989 ji režisér Milan Šteindler obsadil do televizního filmu Maestro. V březnu 1969 po vítězném hokejovém zápase československých hokejistů s mužstvem Sovětského svazu na mistrovství světa divákům oznámila, že normálně pije čaj, ale teď si připije vínem, protože jde o vítězství nejen sportovní, ale i morální. Údajně tak vyzvala diváky k oslavám a vyvolala protisovětské vášně. Následoval totální zákaz vystupovat nejen v televizi, ale i kdekoliv jinde.

Ze známé a populární televizní hvězdy se Vostřáková stala asistentkou scény, která vařila kávu, sháněla hercům ramínka na šaty a chodila pro účinkující do vrátnice. Mnozí se tehdy od ní odvrátili - báli se pomáhat někomu, kdo je na listině nežádoucích. Až v 80. letech začala konferovat program Milana Chladila a Yvetty Simonové a teprve po roce 1989 se vrátila na obrazovku jako programová hlasatelka.

Po odchodu z televize také se svými bývalými televizními kolegyněmi spoustu let připravovala oblíbené stolní kalendáře s recepty známých osobností. Byla spoluautorkou knížky Tak a je to! aneb Dámy, nejste na to samy, obsahující užitečné rady pro zdraví, vaření a pohodu v domácnosti. Ženám doporučovala, aby vždy o sebe dbaly a vedle svých dcer či vnuček nebyly Popelkami.

Témata: Milena Vostřáková