Miloval ji Michael Jackson i Nelson Mandela. Prolomila fámy o AIDS a tabu o sebevraždě. Jak princezna Diana změnila svět?

Lady Diana

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. července 2021 20:39

Podle mnohých byla milující matkou a ikonou soucitu, laskavosti a půvabu, kterou zbožňovaly zástupy lidí po celém světě. Ale i křehkou bytostí, lapenou v náročné mašinérii královských povinností, v nešťastném manželství bez lásky. Její styl a charisma z ní udělaly "nejfotografovanější ženu světa", její charitativní práce pomohla mnohým, královský dvůr k ní ale zachovával jistý odstup.

Její život, který sledoval v přímém přenosu celý svět, skončil nanejvýš tragicky - nárazem auta, ve kterém jela, do mostního pilíře v Paříži. Britská princezna Diana, narozená 1. července 1961, zemřela v pouhých 36 letech, 31. srpna 1997. Dodnes zůstává jednou z nejpopulárnějších postav britské královské rodiny a má vliv na mladší generace jejích členů.

Bývalá manželka následníka trůnu prince Charlese ve svém životě prolomila několik tabu. Dokázala veřejně mluvit o své depresi a pokusech o sebevraždu, čímž dokázala, že mentální nemoc už není ani v Británii tabu. Podáním ruky nemocnému pacientovi AIDS zabránila fámám, že se tato nemoc šíří pouhým dotykem.

Její kouzlo osobnosti bylo tak velké, že z ní udělalo celosvětovou královnu lidských srdcí; milovali ji nejen Elton John nebo Michael Jackson, ale také třeba Nelson Mandela a Matka Tereza. Rozuměla lidem v zoufalé životní situaci a snažila se jim pomoci. Mimo jiné vedla kampaně za zákaz protipěchotních min a připisuje se jí podíl na vzniku smlouvy o mezinárodním zákazu používání těchto min.

Otevřenost Diany a její politicky nekorektní věty typu "v manželství s Charlesem jsme byli celou dobu tři, takže tam bylo docela narváno", působily na královském dvoře hotové zemětřesení. V bestselleru Diana: její pravdivý příběh například detailně popsala, jak byla osamělá, jak se pokoušela se o sebevraždu a také řezat si ruce žiletkami, jak trpěla bulimií, a dokonce ani nevěděla, jak ji léčit, a jak se jednou, zoufalá z Charlesových věčných odchodů a těhotná, vrhla před zraky královny ze schodů.

Tato kniha novináře a životopisce Andrewa Mortona se prodává i čtvrtstoletí po svém prvním skandálním vydání, ve kterém Diana v roce 1992 poprvé v tisícileté historii královského majestátu podala detailní informace o jeho odvrácených stránkách.

Přerod Diany z mladičké, nepříliš vzdělané dívenky z aristokratické rodiny ve fascinující, zralou a globálně prospěšnou ikonu sledoval celý svět a její otevřenost ovlivnila i postoj běžných Britů ke královské rodině a přispěla i ke změně monarchie jako takové. V roce 1993 vydala královna Alžběta II. prohlášení, že ona a princ Charles budou platit daně a že dalším několika členům královské rodiny se od toho roku přestane vyplácet pravidelná renta. A dnes si většina Britů přeje, aby na trůn usedl místo Charlese devětatřicetiletý princ William, syn Diany a Charlese, s manželkou Kate Middletonovou, nyní vévodkyní z Cambridge.

Lady Dianu Spencerovou, chůvu, vychovatelku a učitelku v mateřské škole, si vzal Charles za manželku 29. července 1981. Královskou ceremonii sledovalo 750 milionů lidí a zpráva o princeznině nekonečně dlouhé bílé vlečce doputovala i do ČR. Začalo tak jedno z nejnešťastnějších manželství v historii britské monarchie. Rozvedeno bylo po čtyřleté rozluce a letech skandálů v srpnu 1996. Princ Charles po celou dobu udržoval styky s Camillou, které Diana přezdívala "rotvajler." Nakonec se s ní v roce 2005 oženil a žijí spolu dodnes, Camilla patří k osobám blízkým královně Alžbětě II.

Synové William a Harry byli byli předáni do střídavé péče. V létě roku 1997 se v tisku objevily první zmínky o vztahu Diany s egyptským milionářem Dodim Al Fayedem. A osudného 31. srpna 1997 s ním v Paříži nasedla do auta, jehož opilý řidič se snažil uniknout dotěrným fotografům a ve veliké rychlosti narazil do mostního pilíře. Smrt zastihla Dianu na vrcholu sil a ve stejném věku jako americkou herečku Marilyn Monroeovou. Ne nadarmo zpíval na jejím pohřbu její blízký přítel, zpěvák Elton John, píseň Svíce ve větru, upravenou verzi songu, který věnoval původně právě Marilyn. Singl s touto písní si koupilo rekordních 31,8 milionu lidí.

Diana po rozvodu s Charlesem oficiálně přestala patřit do královské rodiny, královna Alžběta II. tedy po její smrti odmítala princezně projevit pocty, které by jí náležely, pokud by tam ještě patřila. To však Britové truchlící nad smrtí mimořádně oblíbené princezny nelibě nesli a královna nakonec ustoupila.

Několikaleté vyšetřování nehody jednoznačně neprokázalo cizí zavinění, milovníci konspiračních teorií však mají na věc jiný názor. Jímavý příběh Diany se stal námětem řady literárních i filmových děl, v nedávné době jej působivě zachytil oceněný britský seriál Koruna (The Crown) z produkce streamovací platformy Netflix.

Mediální pozornost, která nakonec stála Dianu život, byla "nekorektní" víckrát. Letos v květnu se britská televizní stanice BBC omluvila za způsob, jakým si v roce 1995 zajistila rozhovor s princeznou, v němž poprvé odhalila podrobnosti ze svého rozpadajícího se manželství s Charlesem. Podle nezávislého vyšetřování použil novinář Martin Bashir podvodné jednání včetně lží a padělaných dokumentů. BBC zahájila vyšetřování poté, co bratr zesnulé Diany Charles Spencer vznesl obvinění, že mu Bashir před více než 25 lety ukázal padělané bankovní výpisy, aby si získal jeho důvěru a zajistil si seznámení s Dianou. Podle vyšetřovací zprávy jednal Bashir nevhodně a porušil pravidla čestného jednání. Starší z Dianiných synů princ William v reakci uvedl, že tehdejší selhání BBC výrazně přispělo ke "strachu, paranoii a izolaci" jeho matky.

Témata: Lady Diana královská rodina (gbr)