Ikonický Rocky a drsný Rambo. Sylvester Stallone snášel ve škole kvůli handicapu posměšky!

Sylvester Stallone jako John Rambo 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. července 2021 10:34

Newyorský rodák Sylvester Stallone se v polovině 70. let zařadil mezi přední hollywoodské hvězdy. Jeho kariéru odstartovalo oscarové boxerské drama Rocky, které napsal a hrál v něm i hlavní roli. Později lákal diváky do kin ve své druhé ikonické roli, jako neohrožený bývalý voják Rambo. Slavný herec za pár dní oslaví 75. narozeniny.

Americká filmová akademie si Stalloneho v Creedu všimla po dlouhých 38 letech, předtím si vysloužil nominaci v roce 1978 za scénář a herecký výkon v prvním díle Rockyho (ani tehdy si ale sošku neodnesl, na rozdíl od režiséra, střihače a producentů). Rocky byl přitom Stalloneho "dítě", první verzi scénáře napsal v březnu 1975 během pár dní a později vedení studia United Artists přesvědčil, aby mu dalo šanci v hlavní roli. Původně se totiž uvažovalo o Robertu Redfordovi nebo Burtu Reynoldsovi.

Krátce po třicítce tak Stallone, který se narodil jako nechtěné dítě italského kadeřníka Franka a mladičké barové tanečnice Jackie, konečně uspěl. Osud mu přitom moc dobré karty nerozdal, od porodu měl poškozený nerv v obličeji a potíže s mluvením. "Přišel jsem na svět poznamenaný na celý život," vzpomínal "Sly", který byl v dětství slabý a neduživý a musel snášet posměšky spolužáků. Není divu, že byl problémovým žákem a často střídal školy.

Když mu bylo 15 let, upoutal ho jednou v kině film s názvem Herkules: "Tehdy jsem se rozhodl, že chci vypadat jako on. Začal jsem s tvrdým tréninkem a nic už mě nikdy nezastavilo." V letech 1965 až 1967 studoval ve Švýcarsku, kde začal boxovat, jezdit na koni a hrát divadlo. Jeho první filmové pokusy po návratu do USA ale byly rozpačité. O jeho scénáře nejevili producenti zájem, herecké role se také nehrnuly a tak vzal za vděk i rolí v soft pornu Večírek u Kitty a hřebců (1970).

Na tu by později nejraději zapomněl, to ale platí také pro mnohé drahé hollywoodské filmy, ve kterých se objevil. Kromě sedmi filmů s Rockym hrál čtyřikrát Ramba (prvně v roce 1982), zkusil si i lehčí filmy - Stůj, nebo maminka vystřelí!, Tango a Cash nebo jeden z dílů dětské série Spy Kids. Většinou si za ně, podobně jako za komiksového Soudce Dredda, odnesl kromě slušného honoráře jen sžíravé kritiky. "Sly" totiž - jak potvrdí každý jeho fanoušek - nejlépe zvládá role drsných chlapů.

Témata: Sylvester Stallone