Schwarzenegger v Rakousku: Už to nevydržel a...!

Arnold Schwarzenegger 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. července 2021 18:51

Hollywoodský herec, bývalý politik a klimatický aktivista Arnold Schwarzenegger se dnes v rodném Rakousku vyslovil pro to, aby se téma ochrany Země a klimatu prezentovalo s pomocí jednodušších a pozitivnějších poselství, a nebylo spojováno se scénáři zániku světa.

Také filmy o Terminátorovi, v nichž hrál hlavní roli, neukazovaly jen vizi apokalyptického světa, ale i sílu konání, zdůraznil 73letý účastník klimatické konference ve Vídni.

Při debatě o klimatu jsou předestírány jen temné scénáře, postěžoval si Schwarzenegger. "Tento film nemá žádný děj. Je to trvalý poplach, který nemůže nikdo vydržet," řekl Schwarzenegger. Mladá švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová naopak podle něj trvá na tom, že klimatickou krizi je třeba vidět právě jako krizi.

Lidé jsou vystaveni neustálým varováním před nezadržitelnými následky oteplování Země, od povodní až po hlad, migraci a válku, řekl bývalý guvernér Kalifornie. "Veřejnost je zoufalá, zmatená a ochromená," domnívá se slavný Američan s rakouskými kořeny. Aktivisté by podle něj měli spíše sázet na viditelné a snadno pochopitelné téma znečištění životního prostředí.

Boj proti znečištění fosilními palivy by mohl zároveň řešit i mnoho dalších problémů, domnívá se Schwarzenegger. Mimoto by prý lidé měli pocit, že konkrétní řešení jsou možná.

Schwarzenegger hovořil na každoroční vídeňské klimatické konferenci Austrian World Summit, kterou spolupořádá jeho platforma Schwarzenegger Climate Initiative. Na dálku se připojila Thunbergová. "Nemůžeme vyřešit žádnou krizi, pokud k ní nebudeme přistupovat jako ke krizi," řekla iniciátorka celosvětových klimatických protestů. I dnes politikům vyčetla, že opatření na ochranu životního prostředí jen předstírají.

Témata: Arnold Schwarzenegger