Princezna Diana zemřela v autě: Za kolik koupilo její vůz muzeum?

Princezna Diana (foto: Gegodeju)

Autor: stars24.cz, ČTK

29. června 2021 21:40

Automobil Ford Escort, který v roce 1981 u příležitosti zásnub daroval britský následník trůnu princ Charles své nastávající Dianě Spencerové, se dnes v aukci prodal za 52.640 liber (téměř 1,6 milionu korun). Kupcem je jihoamerické muzeum, pořadatel aukce ovšem neupřesnil které, napsala agentura AFP.

Na kapotě šedého vozu je stříbrná soška žáby, kopie maskota, kterého Dianě věnovala její sestra Sarah. Původní sošku si Diana schovala, když auto prodávala. Diana auto přestala používat krátce po narození prvního syna Williama v roce 1982. Vůz tehdy za 6000 liber (asi 178.000 korun) koupil starožitník.

Posledních asi dvacet let byl majitelem vozu obdivovatel britské královské rodiny, který historickým vozem jezdil jen příležitostně a jeho vlastnictví spíše tajil. Auto v původním laku i s původní poznávací značkou tak má najeto 134.000 kilometrů.

Online dražbu pořádala aukční síň Reeman Dansie se sídlem ve východoanglickém Colchesteru. Původní odhad počítal s prodejem auta princezny Diany za 30 až 40 tisíc liber, tedy nižší, než za jakou se ve finále prodalo.

Podle Lewise Rabetta z aukční síně koupilo vůz nejmenované jihoamerické muzeum, což "svědčí o světovém zájmu o vůz" a trvalé stopě, jež zanechala princezna Diana, píše AFP.

Témata: Lady Diana královská rodina (gbr)