Angelina Jolie se dopálila kvůli uprchlíkům!

Angelina Jolie 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. června 2021 19:00

Americká herečka a zvláštní vyslankyně vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Angelina Jolie při návštěvě Burkiny Faso řekla, že svět nedělá dost, aby uprchlíkům pomohl.

Tato západoafrická země se pět let potýká s bojem proti islámským radikálům. Zemřelo při něm několik tisíc lidí a přes milion občanů opustilo domovy. Jednadvacetimilionová země poskytla také zázemí více než 22.000 uprchlíků, většinou Malijců.

"Pravda je, že neděláme ani polovinu z toho, co bychom mohli a měli, abychom uprchlíkům pomohli vrátit se domů nebo abychom pomohli zemím, jako je Burkina Faso, které musejí vystačit se zlomkem humanitární pomoci, již potřebují k zajištění základní podpory a ochrany," citovala herečku agentura AP.

Mezinárodní den uprchlíků Jolie v neděli strávila v uprchlickém táboře Goudoubo a tam ukončila svou dvoudenní návštěvu Burkiny Faso.

Malijci do sousední Burkiny Faso utíkají od roku 2012, kdy v jejich zemi začali bojovat islámští radikálové. Boj se rozšířil do okolních zemí a vyvolal nejrychlejší pohyb prchajících lidí na světě.

V květnu Burkina Faso zažila krvavý útok, při němž ozbrojenci zabili ve východní provincii Yagha 132 civilistů. Podle UNHCR nárůst násilností vyčerpává kapacity OSN snažící se pomoci přibývajícím uprchlíkům.

Témata: Angelina Jolie uprchlíci