Královna Alžběta: Vzácná návštěva v Buckinghamském paláci!

Královna Alžběta II. 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

4. června 2021 21:42

Americký prezident Joe Biden má na programu své nadcházející evropské cesty i setkání s britskou panovnicí Alžbětou II. Královna hodlá šéfa Bílého domu a jeho manželku Jill přijmout 13. června na hradě Windsor. Oznámil to dnes Buckinghamský palác.

Podle médií si Alžběta II. za deset dní připíše setkání s již třináctým úřadujícím prezidentem Spojených států. Královna, která v dubnu oslavila 95. narozeniny, se poprvé se šéfem Bílého domu setkala ještě jako princezna v roce 1951, kdy byl prezidentem Harry Truman.

Během jejich působení v čele USA se sešla i se všemi následujícími prezidenty USA vyjma Lyndona Johnsona.

Schůzka s Bidenem a první dámou je naplánovaná na závěr Bidenovy návštěvy v Británii, kam šéf Bílého domu přiletí na summit skupiny G7 konaný od 11. června. Po něm Biden zavítá do Bruselu na summit NATO a na bilaterální jednání s evropskými lídry. Bude to první zámořská cesta 46. amerického prezidenta, který se ujal úřadu 20. ledna.

Hned po summitech G7 a NATO čeká Bidena další důležitá zastávka: setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. To je naplánováno na 16. červen, jako dějiště byla vybrána Ženeva.

Témata: Královna Alžběta II. královská rodina (gbr) Joe Biden