Herec John Cena se omluvil za Rychle a zběsile!

John Cena

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. května 2021 19:46

Americký herec John Cena se musel Číně omluvit za to, že při propagaci nejnovějšího dílu filmové série Rychle a zběsile, v němž hraje, označil Tchaj-wan za zemi. Čína ostrov považuje za svou provincii a Cenaův výrok vyvolal velký rozruch mezi čínskými uživateli sociálních sítí.

Podle listu South China Morning Post řekl Cena v rozhovoru s tchajwanskou televizí, že Tchaj-wan bude první zemí, která devátý díl filmové série Rychle a zběsile uvidí.

Na čínské síti Weibo pak rychle vzal svá slova zpět s tím, že udělal chybu, jelikož musel dávat mnoho rozhovorů.

"Ahoj Číno, jsem John Cena a jsem uprostřed propagační cesty filmu Rychle a zběsile 9. Dělám mnoho rozhovorů a v jednom jsem udělal chybu," řekl Cena, který se začal učit čínštinu, aby mohl v Číně lépe propagovat wrestling, jemuž se také věnuje. Svými pokusy o vyjádření se v čínštině si získal mnoho fanoušků.

"Udělal jsem chybu a musím teď říci něco hodně důležitého. Mám čínský národ rád a respektuji ho. Za ten omyl se velmi omlouvám, je mi to líto," řekl.

Ne všem fanouškům to ale stačilo. "Musíte říct čínsky 'Tchaj-wan je částí Číny' nebo tu omluvu nepřijmeme," napsal jeden uživatel sociálních sítí. "A pak byste měl říct, že je Tchaj-wan čínský!" napsal další.

Jenomže Cena se nezavděčil v USA, kde ho někteří politici kritizovali za ustupování Číně. "Svět, v němž čínská komunistická strana kontroluje to, co Američané mohou říci, to není temná hrozba. To je současnost," řekl senátor Marco Rubio.

V Číně se už Rychle a zběsile 9 promítá a minulý víkend tam tržby dosáhly podle agentury AFP 148 milionů dolarů (tři miliardy korun).

Témata: John Cena