Oscarový herec George Clooney: Jak se z něj stala hollywoodská star?!

George Clooney 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

5. května 2021 22:31

Před kamerou se George Clooney poprvé výrazně prosadil v lékařském seriálu Pohotovost, který mu otevřel dveře i do Hollywoodu. Herec, kterého různé ankety pravidelně řadí mezi nejpřitažlivější muže světa, má dnes na kontě úspěšné akční velkofilmy, komedie, ale i politická dramata.

Clooney uspěl také jako producent, za film Argo si vysloužil Oscara, toho hereckého má za vedlejší úlohu ve filmu Syriana. Idol ženských srdcí, který se narodil 6. května 1961, si dlouhá léta užíval svobody, nyní je z něj ale spokojený manžel a otec, kterému není lhostejný ani osud světa, ve kterém s rodinou žije.

"Kolik nenávisti a zloby dneska všichni zažíváme, všude na světě - ať už jde o Bolsonara v Brazílii nebo Orbána v Maďarsku," řekl Clooney loni na podzim, když se v rozhovoru rozpovídal o svém nejnovějším filmu Půlnoční nebe, jenž se odehrává v roce 2049 v postapokalyptickém světě a který režíroval a hraje v něm i hlavní roli. Stejně tak ho zasáhly zprávy o tom, že na výrobě kávových kapslí, které propaguje, se nepřímo podílejí i děti. Na některých plantážích v Guatemale, z nichž firma Nespresso odebírá kávu, totiž podle zjištění investigativních novinářů pracují také dětští dělníci.

Do politických témat se syn novináře Clooney, který vzhledem i šarmantním vystupováním připomíná herecké idoly z poloviny minulého století Caryho Granta a Clarka Gabla, pouští v posledních stále častěji. Hlavně od doby, kdy si k hraní přibral režii a producentskou práci. "Hodně lidí v této zemi do 11. září ani pořádně netušilo, jaký je rozdíl mezi Izraelcem a Arabem. O Blízkém východě věděli asi tolik, že tam žijí podivní lidé s ručníky na hlavách. Syriana byla pokusem ukázat světu, že většina Američanů v tom dodnes nemá úplně jasno," řekl Clooney k oceňovanému snímku, který spoluprodukoval a který mu v roce 2006 vynesl Oscara za vedlejší roli i Zlatý glóbus.

V posledních letech se před kamerou objevuje vzácně, o to víc se ale uplatňuje jako producent a také režisér. "Obávám se, že mi atraktivní zevnějšek dlouho nevydrží, a tak jsem se vrhl na režii," řekl k tomu s nadsázkou Clooney, který ovšem ani s blížící se šedesátkou nepřišel o nic ze svého sexappealu. A ani jako režisér není k přehlédnutí, už se debutem Milujte svého zabijáka (2002) byl mezi kandidáty na Zlatého medvěda, dokonce šest nominací na Oscara včetně režijního získal film Dobrou noc a hodně štěstí (2005), -černobílá rekonstrukce sporu televizního komentátora se senátorem Josephem McCarthym, jenž v 50. letech proslul "honem na komunisty".

George Timothy Clooney se narodil v Lexingtonu ve státě Kentucky. Jeho otec je poměrně známý televizní novinář, přes matku - bývalou královnu krásy - je zase vzdáleným příbuzným Abrahama Lincolna. První velkou hereckou příležitost dostal v 17 letech v seriálu Centennial, hvězdně obsazené sáze o osídlování Divokého západu, a televize se stala na dvě dekády jeho osudem. U nás jsou z té doby známé snad jen To je vražda napsala a Roseanne, kde dostal menší role. I čeští diváci si ale hnědookého sympaťáka oblíbili v Pohotovosti, kde mezi roky 1994 a 1999 ztvárnil ve více než stovce epizod doktora Douga Rosse.

Seriál z chicagské nemocnice mu vynesl nejen nominace na televizní cenu Emmy nebo Zlatý glóbus, ale jeho charismatu si konečně všimli i v Hollywoodu. První větší hereckou příležitost dostal George Clooney v roce 1995 od Quentina Tarantina a Roberta Rodrigueze v jejich kombinaci gangsterky a hororu Od soumraku do úsvitu. Poté ztvárnil řadu žánrově odlišných rolí, například v akčním thrilleru Peacemaker (1997), jenž se točil i v Bratislavě, či v remaku Tarkovského existenciální sci-fi Solaris (2002) od Stevena Soderbergha, který jej obsadil i do Berlínského spiknutí - a také veleúspěšné trilogie Dannyho parťáci.

Clooney ale hrál také v několika snímcích nonkonformních bratrů Coenových - právnické hříčce Nesnesitelná krutost, špionážní komedii Po přečtení spalte nebo hudební retro road movie Bratříčku, kde jsi?, za který dostal v roce 2001 svůj první Zlatý glóbus. V jeho filmografii nechybějí ani velkofilmy jako válečné drama Tenká červená linie nebo komiksová adaptace Batman a Robin. Tu ovšem nemá moc rád, podobně jako fanoušci tohoto žánru. "Batman byl největší průlom, jaký se mi podařil, a naprosto změnil mou kariéru, přestože ten film byl slabý, stejně jako můj výkon v něm... Ale pořád nevím, co jsem mohl udělat jinak," posteskl si před lety.

Pověst oblíbeného herce využil Clooney v řadě humanitárních aktivit, například organizoval pomoc obětem útoků po 11. září 2001, obětem hurikánu Katrina či zemětřesení na Haiti. Výrazně se angažoval také kolem konfliktu v súdánském Dárfúru. Otázky novinářů o vlastním politickém angažmá ale Clooney s vtipem odráží. "Pro politiku jsem nežil ten správný život. Pravda je, že jsem měl moc holek a bral moc drog," tvrdí filmař, který po prvním manželství s herečkou Taliou Balsamovou (1989 až 1993) dlouho hledal "tu pravou". Podruhé se oženil v roce 2014, s o šestnáct let mladší britskou právničkou Amal Alamuddinovou má skoro pětiletá dvojčata Ellu a Alexandera.

Témata: George Clooney