Královna Alžběta: Co bude dělat po smrti prince Philipa?

Královna Alžběta II. 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. dubna 2021 19:55

Britská královna je odhodlaná pokračovat v některých svých sólových závazcích, i když truchlí nad smrtí svého manžela prince Philipa, napsal dnes list The Times.

Panovnice se podle deníku ke svým povinnostem vrátí poté, co 23. dubna skončí oficiální období jejího smutku, tedy dva týdny po úmrtí devětadevadesátiletého vévody z Edinburghu. Jedna z nejdůležitějších událostí, kterou má čtyřiadevadesátiletá Alžběta II. v diáři, je slavnostní zahájení nového zasedacího období parlamentu 11. května. Očekává se, že ji na něj doprovodí princ Charles.

Vévodova smrt připomněla, že členové královské rodiny čím dál častěji doprovázejí královnu při jejích oficiálních povinnostech, píše deník. Během karanténní uzávěry se k ní na různá setkání, která se odehrávala skrze videohovory, připojovali například princ Charles, jeho žena Camilla, princ William či jeho manželka Catherine nebo královnina snacha Sophie, manželka prince Edwarda.

Několik zdrojů blízkých královskému paláci nicméně listu potvrdilo, že panovnice se pravděpodobně bude účastnit některých akcí sama, jakmile skončí oficiální období smutku. Na konci března, tedy více než týden před smrtí prince Philipa, se Alžběta II. sama nedaleko Windsoru účastnila oslavy stého výročí založení australského královského letectva. Se zájmem si popovídala s jeho příslušníky a dokonce dovolila, aby se její účast na akci trochu protáhla, což je obvykle znamení, že se baví, uvádí The Times.

Podle řady zdrojů se panovnice dosud neobrátila na svou rodinu, aby jí poskytla více podpory v oficiálních povinnostech, které ji čekají. Spíše vše naznačuje pokračování trendu, který započal v roce 2017, když se vévoda z Edinburghu stáhl z veřejného života. Množství akcí, na nichž se objeví vedle Alžběty II. také někdo z příbuzných, se může zvyšovat, jak bude panovnice stárnout, ale očekává se, že to bude postupný proces, píše list.

Ačkoliv období smutku znamená, že královská rodina zrušila svou účast na většině oficiálních akcí, je možné, že některých se přeci jen zúčastní. Královna podle deníku v současné době nedostává ani vládní dokumenty, které k ní jinak putují každý den, a neposkytuje ani královský souhlas zákonům. Pokud by ovšem vyvstalo něco velmi důležitého, učinila by výjimku.

Období královnina smutku po smrti prince Philipa je znatelně kratší, než tomu bylo u dalších členů rodiny. Po úmrtí Alžbětina otce - krále Jiřího VI. v roce 1952 držela královská rodina smutek měsíc, a po skonu královny matky v roce 2002 trval tři týdny. Existuje domněnka, že relativně krátké formální truchlení po smrti vévody z Edinburghu reflektuje jeho přání, jelikož vždy trval na minimu povyku, dodal The Times.

Témata: Královna Alžběta II. Princ Philip