Za prince Philipa se konala pietní mše! Podívejte se na záznam!

Za prince Philipa se konala pietní mše v katedrále v Cantebury

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. dubna 2021 15:26

V katedrále v Canterbury se dnes konala pietní vzpomínka za prince Philipa, manžela královny Alžběty II., který v pátek zemřel ve věku 99 let, uvedla stanice BBC na svém webu. Bohoslužbu vedl canterburský arcibiskup Justin Welby, který má příští sobotu celebrovat také princův pohřeb v kapli svatého Jiří na hradu Windsor. Pohřbem skončí osmidenní státní smutek.

Obřad se uskuteční bez účasti veřejnosti, ale bude vysílán v přímém přenosu v televizi. Počet truchlících bude kvůli pravidlům v době pandemie omezen na třicet. Úřad vlády již oznámil, že premiér Boris Johnson nepřijede, aby dal přednost příbuzným zesnulého a umožnil co největšímu počtu rodinných příslušníků zúčastnit se posledního rozloučení.

Británie si památku vévody z Edinburghu, jak zněl Philipův oficiální titul, připomene celostátní minutou ticha v 15:00 místního času (16:00 SELČ), kdy pohřební obřad začne. Očekává se, že se pohřbu zúčastní vnuk zemřelého Harry, který nyní žije v Los Angeles. Jeho těhotná manželka Meghan ale na radu svého lékaře nepřijede.

Britská média již spekulují, zda členové královské rodiny využijí této příležitosti k usmíření. Například německá DPA ale napsala, že není jisté, zda "roztaje doba ledová", která podle agentury zavládla poté, co si Harry a Meghan v senzačním televizním rozhovoru s Oprah Winfreyovou stěžovali na nedostatek ohleduplnosti a dokonce na rasistické poznámky v rodině.

Témata: Princ Philip