Královna Alžběta to s Philipem neměla vždycky lehké!

Královna Alžběta II. 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. dubna 2021 16:52

Manžel britské královny princ Philip, který zemřel ve věku 99 let, se v minulosti proslavil řadou svých bezprostředních výroků či poznámek, za které byl ale někdy i kritizován. Královna to s ním tak zkrátka neměla moc jednoduché, ostatně hned první kontroverze přišla krátce po zásnubách !

Princ se uvedl hned po zásnubách s Alžbětou. Jistého drážního dělníka se v roce 1947 zeptal na možnosti jeho kariérního postupu. Dělník mu na to odpověděl: "Hm, to by musel můj šéf umřít." Philipova reakce zněla: "Přesně jako u mě."

V roce 1984 v Keni se mladé ženy, která mu nabízela květiny, zeptal: "Děkuji, madam. Jste opravdu žena, že?" V roce 1988 gratuloval Britům, kteří se vrátili z Papuy-Nové Giuney: "Dokázali jste to. Nebyli jste snědeni."

"Nezůstávejte tu příliš dlouho, jinak budete mít šikmé oči," doporučoval s nadsázkou britským studentům na stáži v Číně v roce 1986. Při hudebním festivalu v Cardiffu v roce 1999 mu pořadatelé představili skupinu mladých neslyšících hudebníků. Stalo se to nedaleko pódia, na kterém hlasitě vyhrávala formace z Karibiku. Princ to okomentoval: "Hluší? Tomu se vůbec nedivím."

Když při prohlídce v jedné dílně v Anglii v roce 1999 objevil viklající se pojistkovou skříň, řekl: "Tu snad musel připevňovat Ind." Když mu během slavnostní večeře v Římě v roce 2000 italský předseda vlády Giuliano Amato nabídl italské víno, odpověděl: "Přineste mi pivo. Je mi jedno jaké, ale přineste mi pivo."

"Stále bojujete oštěpy?" zeptal se během návštěvy Austrálie australského domorodce. "Vypadá to, že jste připraven jít do postele!" řekl v roce 2003 během dlouho očekávané návštěvy britského královského páru v Nigérii prezidentovi Olusegunovi Obasanjovi, který byl oblečený v tradičním domorodém oděvu.

V roce 1993 uvítal v Maďarsku Brita žijícího v Budapešti slovy: "Vy tady nemůžete být dlouho, ještě nemáte břicho." Bývalého spolkového kancléře Helmuta Kohla oslovil v roce 1997 při setkání "pane říšský kancléři", což je ovšem označení, které naposled užíval Adolf Hitler.

Na jistém večírku se v roce 1999 zeptal muže s tmavou barvou pletí: "A z které exotické části světa pocházíte vy, příteli?" "Z Birminghamu, pane, druhého největšího města Británie," odpověděl muž. Ukázalo se, že Philip měl tu čest s lordem Taylorem z Warwicku, nejvýše postaveným politikem Konzervativní strany tmavé barvy pleti.

"Myslel jsem, že orientální ženy celý den jen tak posedávají, kouří vodní dýmku a mlsají sladkosti," řekl Philip skupině břišních tanečnic, která předváděla tento orientální tanec na školní slavnosti ve Swansea ve Walesu.

V roce 2010 při návštěvě Exeteru na jihu Anglie se princ Philip zeptal mladé ženy z námořní mládežnické organizace Sea Cadets, jak si vydělává na živobytí. A když mu čtyřiadvacetiletá Elizabeth Rendleová odpověděla, že pracuje v nočním klubu, dožadoval se princ Philip upřesnění, zda jde o striptýzový klub. Mladou ženu tím poněkud vyvedl z míry, povšiml si toho však a zavtipkoval, že "na to je beztak pravděpodobně příliš chladno".

Témata: Princ Philip Královna Alžběta II.