Princ Philip (†99): Zemřel symbol generace, kterou již neuvidíme!

Princ Philip

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. dubna 2021 8:32

Na zesnulého prince Philipa podle zahraničních agentur vzpomenuli představitelé zemí britského Společenství i dalších států a vyjádřili soustrast britské královské rodině. Australský premiér Scott Morrison označil vévodu z Edinburghu, manžela královny Alžběty II., za zosobnění "generace, kterou již nikdy znovu neuvidíme".

"Téměř 80 let sloužil princ Philip Koruně, své zemi a Společenství", podtrhl Morrison. Britské královské rodině kondolovala premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová jménem všech obyvatel své země.

Kanadský premiér Justin Trudeau popsal prince Philipa jako "muže s pevným přesvědčením a principy". "Budeme na něj s citem vzpomínat jako na oporu v životě naší královny," uvedl Trudeau podle agentury AFP. Zapojení vévody z Edinburghu do mnoha sociálních iniciativ vyzdvihl při dnešní vzpomínce na něj indický premiér Naréndra Módí.

Smutek ze smrti prince Philipa vyjádřili i irský premiér Micheál Martin. Americký prezident Joe Biden připomněl "desetiletí obětavých činů" manžela britské panovnice.

Lítost projevila také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, německá kancléřka Angela Merkelová ocenila princův smysl pro povinnost a německý ministr zahraničí Heiko Maas vyzdvihl Philipův "dlouhý život ve službách jeho země". Francouzský šéf diplomacie Jean-Yves Le Drian vzdal čest Philipovi a jeho osudu, který podle něj dobře odrážel 100 let neklidu i nadějí na starém kontinentu.

Český prezident Miloš Zeman zaslal britské královně kondolenční dopis, v němž uvedl, že prince Philipa považoval za jedinečnou osobnost, která reprezentovala Británii v tom nejlepším smyslu slova, a vzpomenul také na své osobní setkání s Alžbětiným manželem při návštěvě britského královského páru v Praze před 25 lety. Šéf české diplomacie Tomáš Petříček na twitteru napsal, že odešel jeden ze symbolů novodobé britské monarchie. Stejná slova jako Petříček použil ve své kondolenci britské královně také polský prezident Andrzej Duda.

Soustrast Alžbětě II. a ostatním příbuzným zesnulého prince Philipa vyjádřily také mnohé evropské královské rodiny. "Princ Philip byl po mnoho let dobrým přítelem naší rodiny, přítel, kterého jsme si vážili," sdělil švédský král Carl XVI. Gustaf. Norská královská rodina, v jejímž čele stojí 84letý král Harald, oznámila, že v den pohřbu chotě královny Alžběty II. budou vlajky na balkoně královského paláce v Oslu na půl žerdi. Philipův smysl pro službu a jeho oddanost připomněli španělský král Felipe VI. se svou chotí.

Podle bývalého amerického prezidenta George W. Bushe princ Philip "důstojně reprezentoval Spojené království" a "během svého dlouhého a pozoruhodného života se věnoval mnoha ctnostným záležitostem a druhým lidem", sympatie britské královně projevili také bývalý prezident Bill Clinton a jeho manželka a bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Královně Alžbětě a celé britské královské rodině kondoloval i izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Témata: Princ Philip