Lady Gaga si v dětství prošla peklem. Má DOŽIVOTNÍ NÁSLEDKY?!

Lady Gaga 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. března 2021 8:19

Americká zpěvačka Lady Gaga, která se narodila 28. března 1986, vlétla do světa popu před několika lety jako uragán. Pozornost upoutala zejména svým provokativním chováním a extravagantními kostýmy, pozadu ale nezůstává ani její hudební talent - písničky, které si píše sama oceňují fanoušci i kritika.

Dnes platí za jednu z nejzářivějších a nejvlivnějších hudebních hvězd, na svém kontě má 12 cen Grammy a dosud prodala přes 320 milionů nahrávek.

Zpěvačka, která si přezdívku zvolila podle písničky Radio Gaga od skupiny Queen, ve své hudbě mísí taneční pop, elektro-pop s diskem a používá i prvky rocku či country. K jejím největším hitům patří písně Paparazzi, Poker Face, Just Dance, Bad Romance, Million Reasons či duet Shallow s hercem Bradleym Cooperem. Dosud vydala šest studiových alb a několikrát se zapsala i do Guinnessovy knihy rekordů. Než se vydala na sólovou dráhu, uplatnila se jako autorka, její songy zpívala třeba dívčí sestava Pussycat Dolls. Podepsána je i pod skladbami pro Britney Spearsovou, skupinu New Kids on the Block nebo zpěvačku Fergie. 

Držitelka řady ocenění se před nedávnem dočkala možná největší pocty své dosavadní kariéry, když měla tu čest zazpívat americkou hymnu při lednové inauguraci nového amerického prezidenta Joea Bidena. Lady Gaga zvolila pro píseň The Star-Spangled Banner (Hvězdami posetý prapor) velmi emotivní pojetí a před zlatým mikrofonem, se zlatou holubicí na hrudi, s vlasy spletenými do copu a omotanými kolem hlavy a v široké rudé sukni sklidila podle ohlasů velký úspěch.

Svoje debutové album The Fame s hity jako Poker Face či Paparazzi vydala v roce 2008. Deska, která je podle zpěvačky o tom, "že se každý může cítit slavný", se dostala na vrchol světových hitparád, na špici britského albového žebříčku se dokonce udržela do té doby rekordních 154 týdnů. Úspěšné bylo i její následující album Born This Way (2011), třetí deska Artpop (2013) se již s tak velkým ohlasem kritiky a posluchačů nesetkala. Zajímavou odbočkou v kariéře Lady Gaga bylo její album duetů Cheek to Cheek (2014) se swingovou a jazzovou legendou Tonym Bennettem, na kterém naplno předvedla svůj pěvecký talent. Následující deska Joanne (2016) překvapila svoji civilností a promyšleným mixem rocku, country a folku. Zatím poslední album Chromatica, které vyšlo loni, je opět plné blyštivého tanečního popu.

Od začátku platí za nepřehlédnutelný zjev popové scény, je pověstná extravagantním a provokativním oblečením včetně péřových a krajkových masek a různých pokrývek hlavy i obličeje. Jednou měla například na hlavě pokrývku ve tvaru klasického telefonního přístroje, jindy se jí na hlavě tyčil stříbrný humr a pozdvižení budí i svými kostýmy, které si sama navrhuje. Asi největší poprask vzbudila v roce 2010 na předávání hudebních cen MTV, kam si pro jednu z cen přišla oděna do šatů ze syrového hovězího masa.

Záležet si zpěvačka, které se přezdívá také "Madonna 21. století" či "princezna popu", dává i na vizuální stránce svých koncertů. Bohatým programem plným tanečníků, rozličných rekvizit, světelných a pyrotechnických efektů se jí daří pravidelně vyprodávat koncertní haly po celém světě. Dvakrát se předvedla i českým fanouškům. V roce 2010 ve vyprodané O2 areně bylo podle pořadatelů na jejím koncertě přibližně 17.000 diváků, v roce 2014 to bylo 10.000 lidí.

Několikrát se objevila i před filmovou kamerou a ani jako herečka si rozhodně nevedla špatně. V roce 2015 ztvárnila roli v epizodě televizního seriálu American Horror Story, za niž získala Zlatý glóbus. O tři roky později zazářila v romantickém dramatu Zrodila se hvězda a filmová skladba Shallow, jejíž je Lady Gaga spoluautorkou, získala Oscara za nejlepší píseň.  

Zpěvačka, která se narodila 28. března 1986 v New Yorku jako Stefani Joanne Angelina Germanottaová do italoamerické rodiny, se jako čtyřletá učila hrát na klavír podle sluchu. Ve 13 letech napsala svoji první klavírní baladu, o rok později už hrála po nočních klubech v New Yorku. V 17 letech se stala jedním z 20 vybraných talentovaných dětí, které se předčasně dostaly na prestižní univerzitu Tisch School of the Arts v New Yorku.

Snadné dospívání však Lady Gaga rozhodně neměla. Před několika lety přiznala, že se jako teenager stala obětí sexuálního násilí a od té doby trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Dlouhodobě trpí také fibromyalgií, chronickým únavovým syndromem, který způsobuje bolesti svalů v různých částech těla, potíže se spánkem a snížený práh bolesti.

S pozicí globální hudební superstar se zpočátku vyrovnávala jen velmi těžko. "Nemohla jsem v klidu nakupovat. Okamžitě někdo přišel a fotografoval si mě. Cítila jsem totální paniku, cítila jsem, že jsem objekt, ne člověk. Když jsem večeřela se svými přáteli a někdo se přiblížil ke stolu, všechno se kolem mě začalo točit. Byla to obrovská zátěž," řekla zpěvačka v loňském rozhovoru pro pořad Sunday Morning televizní stanice CBS.

V roce 2011 založila nadaci Born This Way, která podporuje programy na rozvoj mladých lidí. Dlouhodobě se také angažuje v prosazování práv sexuálních menšin.

Témata: Lady Gaga