Rytmus šířil bludy o koronaviru: Šlo o video z Česka, varuje před ním policie!

Rytmus (Patrik Vrbovský) 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

25. března 2021 16:20

S dezinformacemi o koronaviru se potýkají také naši sousedé na Slovensku. Tamní policie upozornila na sociální sítích na případ hoaxu, který sdílely i známé osobnosti v čele s rapperem Rytmusem.

Policie SR na facebooku informovala, že jde o české video plné bludů. Nejmenovaná žena v něm představí údajnou zdravotní sestru, která tvrdí, že pacienti končí v nemocnicích kvůli nošení roušek. Také říká, že vakcíny měly zabít už desítky lidí a že antigenní testy jsou zfalšované.

„Toto video splňuje všechny atributy hoaxu. Uvádí informace bez zdroje, šokuje a informuje o zamlčované pravdě,“ upozornili policisté a poukázali na další podezřelé okolnosti, třeba že není uvedena konkrétní nemocnice, kde má sestřička pracovat.

„Bohužel, toto video plné bludů publikoval ve svém instapříběhu i zpěvák Patrik Vrbovský (Rytmus – pozn. red.), který ho však mezitím smazal s tím, že si nezkontroloval zdroj,“ uvedla rovněž policie s tím, že nebyl jedinou známou osobností, které se to stalo.

Policisté připojili ještě jednu radu na závěr. „I pro tyto případy si je vždy potřeba ověřovat zdroje a nezapomínat, že s vlivem přichází i zodpovědnost,“ dodali.

Témata: Rytmus (Patrik Vrbovský) Policie SR