Zemřela Julie Pomagalská (†40)! Zahynula při lavině!

Julie Pomagalská

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. března 2021 21:22

Bývalá francouzská snowboardistka Julie Pomagalská zahynula při úterním neštěstí ve švýcarských Alpách. Čtyřicetiletou mistryni světa ve snowboardcrossu z roku 1999 zavalila spolu s průvodcem lavina a záchranářům se nepodařilo je včas vyprostit.

Podle informací policie z kantonu Uri patřili do skupinky čtyř lyžařů, kteří se pohybovali ve volném terénu na svahu hory Gemsstock. Lavina strhla tři osoby, jeden člověk vyvázl s lehčím zraněním. "Další dva byli úplně zavaleni. Pomoc pro ně přišla bohužel už příliš pozdě," uvedla policie v prohlášení. Co způsobilo pád laviny, se stále vyšetřuje.

Pomagalská se kromě snowboardcrossu věnovala i alpským disciplínám, na MS 2003 získala stříbro v paralelním obřím slalomu. O rok později ovládla celkové pořadí Světového poháru ve snowboardingu, z vítězství v závodě SP se radovala devětkrát.

Na olympijských hrách 2002 v Salt Lake City skončila v paralelním obřím slalomu šestá, stejného výsledku dosáhla o čtyři roky později v Turíně. Následující rok ukončila kariéru.

Témata: Julie Pomagalská