Meghan není první! Jaké jsou další skandály královské rodiny?

Princezna Diana (foto: Gegodeju)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. března 2021 21:36

Všechny v údiv uvedli britský princ Harry a jeho manželka Meghan loni 31. března svým prohlášením, že se vzdávají královských povinností a aktivní role v královské rodině. Meghan později obvinila Buckinghamský palác z šíření lží o ní a jejím muži. Dvojice, žijící v Kalifornii a dnes finančně nezávislá, poskytla v neděli velmi otevřený rozhovor moderátorce Oprah Winfreyové na americké televizní stanici CBS. Meghan v něm mimo jiné uvedla, že měla sebevražedné myšlenky, a byla jí odepřena psychologická pomoc s tím, že by to poškodilo pověst "instituce", tedy královské rodiny. Nejde však o jediný skandál královské rodiny.

Abdikace Eduarda VIII.

Základy britské monarchie se podle médií otřásly koncem roku 1936, když se tehdejší král Eduard VIII. zamiloval do dvakrát rozvedené Američanky Wallis Simpsonové. Rozvedená žena po boku panovníka byla nepřijatelná pro tehdejší vládu i anglikánskou církev, v jejímž čele Eduard VIII. stál. Aby se s ní mohl oženit, vzdal se 10. prosince britské koruny. Právě tvrdohlavostí a následnou abdikací kvůli lásce se nejstarší syn krále Jiřího V. navždy zapsal do dějin.

Na trůnu ho poté vystřídal jeho mladší bratr princ Albert, otec současné královny Alžbety II., který po korunovaci přijal jméno Jiří VI.

Odepřený sňatek princezny Margaret

- S přezdívkou princezna rebelka se Margaret, mladší sestra královny Alžběty II., proslavila svými skandály a nekonvenčním chováním.

V roce 1960 se provdala za módního fotografa Antonyho Armstronga-Jonese, poté co se musela vzdát své lásky ke kapitánovi Peterovi Townsendovi, neboť byl rozvedený, což se nelíbilo politickým kruhům a církvi. Po více než dvou letech dohadování, spekulací tisku a nuceného odloučení Margaret v říjnu 1955 oznámila, že od sňatku odstupuje.

S Armstrongem-Jonesem (lordem Snowdonem) se Margaret rozvedla v roce 1978 a stala se tak první členkou nejužší královské rodiny od Jindřicha VIII., která tak učinila.

Rok manželských odluk

Rok 1992 byl pro britskou královnu "annus horribilis" kvůli sérii skandálů v manželstvích tří ze čtyř jejích dětí. V prosinci oznámili odloučení korunní princ Charles a princezna Diana po jedenácti letech bouřlivého manželství, které skončilo rozvodem v roce 1996.

V témže roce oznámil druhorozený syn Alžběty, princ Andrew, rozluku s vévodkyní Sarah Fergusonovou, po uveřejnění fotografií, na nichž se objevila u bazénu na jihu Francie "nahoře bez" ve společnosti amerického byznysmana, který jí líbal palec na noze.

Jediná dcera Alžběty II., princezna Anna, se rozvedla s manželem Markem Phillipsem, tři roky po jejich rozchodu v roce 1989.

Smrt princezny Diany

Královna Alžběta II. bývá kritizována za nedostatek soucitu po smrti oblíbené princezny Diany, přezdívané "královna lidských srdcí." Matka princů Williama a Harryho v roce 1997 zahynula při autonehodě v Paříži.

Zatímco slzící zástupy Britů pokládaly miliony květin k branám Buckinghamského a Kensingtonského paláce, princ Charles a jeho matka setrvávali v mlčení na hradě Balmoral ve Skotsku.

Panovnice se k celé události vyslovila až v předvečer pohřbu. Údajně ani nechtěla pronést v televizi mimořádný projev a svolila až na synův nátlak. Později se na ni snesla vlna kritiky, že prý zůstala chladná, zatímco lid upřímně truchlil.

Styky prince Andrewa s Jeffreym Epsteinem

Skandál vyvolaly v roce 2019 styky prince Andrewa s americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem, který byl v červenci toho roku zatčen kvůli obviněním, že nutil k prostituci nezletilé dívky. Mladší syn královny Alžběty II. čelí obviněním, že se zapojil do sexuálního zneužívání mladistvých, kvůli kterému měl být Epstein souzen, dokud nespáchal sebevraždu v cele newyorského vězení.

Jedna z Epsteinových obětí Virginia Giuffreová u soudu uvedla, že byla donucena k pohlavnímu styku s několika vlivnými muži včetně prince Andrewa. Ten řekl, že si žádné setkání s Guiffreovou nepamatuje.

Koncem listopadu 2019 Andrew oznámil, že zanechává svých veřejných povinností. Odstoupil z řady sdružení a spolků, nad nimiž měl patronát.

Témata: královská rodina (gbr) Meghan Markle Princ Harry Král Eduard VIII. Lady Diana