Slavní herci přiznali: Tohohle se kvůli covidu děsí!

Ian McKellen 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

17. února 2021 21:58

Přední britští herci včetně Iana McKellena, Patricka Stewarta či Julie Waltersové varovali kabinet premiéra Borise Johnsona před nenávratnými škodami, které budou mít pobrexitová imigrační pravidla na britské kulturní odvětví. Problematická je hlavně nemožnost vyrazit na turné po Evropě bez víza, píší herci v otevřeném dopise.

Od začátku tohoto roku platí mezi EU a Británií provizorně dohoda o nových vztazích. Britové už jako občané země mimo unii nebudou moci využívat výhod volného pohybu po EU, stejně jako občané států EU volného pohybu po Británii.

Při cestách do EU delších než 30 dní tak umělci stejně jako každý jiný britský občan budou potřebovat vízum. Podle herců však s tím spojená byrokracie a náklady prakticky znemožní konkurenceschopnost britských umělců v kontinentální Evropě.

"Předtím jsme mohli cestovat do Evropy bez víza. Nyní musíme platit stovky liber, vyplňovat dokument za dokumentem a čekat týdny na schválení - jen abychom mohli vykonávat naše zaměstnání," stojí v dopise hereckých odborů, pod který se podepsalo více než sto britských umělců. Pravidla podle nich odrazují i potenciální zaměstnavatele z unijního bloku.

Johnsona herci vyzývají, aby s představiteli Unie vyjednal nová pravidla. "Nečinnost jenom dále nenávratně poškodí britskou uměleckou pracovní sílu, náš průmysl a naše postavení na mezinárodním kulturním trhu," píše se v dopise.

Podobnou stížnost minulý měsíc britskému kabinetu zaslali i přední hudebníci včetně popových a rockových hvězd Eda Sheerana, Stinga, frontmana Pink Floyd Rogera Waterse či skladatele vážné hudby Simona Rattleho.

Témata: Patrick Stewart Ian McKellen Julie Walters