Televizní doktorka Quinnová slaví sedmdesátiny!

Jane Seymour a Marlon Wayans

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

17. února 2021 18:38

Herečku Jane Seymourovou, která 15. února oslavila sedmdesátiny, nejvíce proslavila role doktorky Quinnové, lékařky z dob Divokého západu.

Pětileté účinkování v úspěšném televizním seriálu (1993 až 1998) znamenalo vrchol kariéry této rodačky z Velké Británie. Umělkyně s kořeny v Polsku a Dánsku, která se původně jmenovala Joyce Penelope Wilhelmina Frankenbergová a pseudonym si vypůjčila od jedné z žen Jindřicha VIII., na sebe poprvé výrazněji upozornila v roce 1973. Tehdy si zahrála v jedné z bondovek - Žít a nechat zemřít.

Filmografie někdejší nadějné baletky, která si hereckou dráhu zvolila po nešťastném zranění, sice čítá desítky rolí, většinou ale v televizi. Seymourová to přitom do značné míry přičítá i úspěchu doktorky Quinnové.

"Hrála jsem ji ráda a těšilo mě, že ji diváci na celém světě vzali za svou... Už ale můžu říct, že jsem díky doktorce Quinnové o pár filmových rolí přišla," postěžovala si před lety. Jednu výraznou, byť drobnou roli ale získala - v komedii Nesvatbovi (2005) dokonce předvedla, před kamerou prý poprvé, své vnady.

Čtyřikrát rozvedená Seymourová, která má od roku 2005 americké občanství, také píše knihy a navrhuje šperky. Má čtyři děti.

Témata: Jane Seymour