Královna Alžběta a její velký den: Je to už 69 let!

Královna Alžběta II. 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. února 2021 17:00

Je nejdéle vládnoucí panovnicí na světě, a tak vlastně není divu, že si právě dnes královna Alžběta připomíná výročí události, která se odehrála před neuvěřitelnými 69 lety. Uhodnete, o co se jedná?

Jak připomíná instagramový profil britské královské rodiny, královna Alžběta na den přesně před 69 lety nastoupila na trůn po smrti svého otce, krále Jiřího VI., jehož příběh je dobře zmapován v oscarovém filmu Králova řeč.

Již v roce 1951, tedy ještě jako princezna, převzala některé povinnosti s ohledem na zhoršující se zdraví jejího otce. Počátkem roku 1952 pak vyrazila s manželem Philipem na cestu do Austrálie a na Nový Zéland se zastávkou v Keni.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený The Royal Family (@theroyalfamily)

Právě v této africké zemi ji 6. února 1952 zastihla zpráva o úmrtí krále Jiřího VI. Protože byla prohlášena královnou Spojeného království, přerušila svou zahraniční cestu a vrátila se domů, aby se ujala nových povinností.

Královně Alžbětě tehdy bylo 24 let, letos v dubnu oslaví již 95. narozeniny. Již od roku 2007 je nejstarším britským panovníkem na trůně a od září 2015 pak nejdéle vládnoucím v historii země. O rok a měsíc později se stala i nejdéle vládnoucím monarchou na celém světě.

Témata: Královna Alžběta II.