Zemřela slavná popová hudebnice Sophie (34)! Spolupracovnice Madonny se zabila při pádu!

Sophie Xeonová

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. ledna 2021 16:44

Ve věku 34 let v noci na dnešek zemřela hudební producentka a tvůrkyně experimentálního popu Sophie. Rodačka ze skotského Glasgowa přišla o život v důsledku "náhlé nehody" ve svém bydlišti v Aténách, sdělil její tým zpravodajskému webu BBC. Interpretka měla na kontě nominaci na cenu Grammy i společné projekty s Madonnou nebo Charli XCX.

Její hudební vydavatelství Transgressive v prohlášení zveřejněném na twitteru uvedlo, že Sophie (celým jménem Sophie Xeonová) se nad ránem vydala pozorovat úplněk, načež "uklouzla a spadla". "Vždycky tady bude s námi. Naše rodina děkuje všem za jejich lásku a podporu a prosí o soukromí v této zdrcující chvíli," dodává prohlášení.

Manažerský tým o Sophie hovoří jako o průkopnici a o jednom z nejvlivnějších umělců posledních deseti let. Podle BBC skotská autorka a producentka při tvorbě inovativní hudby kombinovala prvky popu, trance a undergroundové taneční hudby, k nimž přidávala "pokřivené, dezorientující zvukové stopy". Její styl prý byl lehko rozeznatelný a také vysoce žádaný.

Skladby začala Sophie vydávat v roce 2013, o dva roky později ji americká zpěvačka Madonna přizvala k tvorbě svého singlu Bitch, I'm Madonna. S angličankou Charli XCX Sophie spolupracovala na několika počinech, také byla u vzniku jedné ze skladeb na albu Big Fish Theory kalifornského rappera Vince Staplese. První vlastní album vydala v roce 2018 a deska Oil of Every Pearl’s Un-Insides byla oceněna nominací na Grammy v kategorii pro nejlepší taneční nebo elektronické album.

"Pokojný odpočinek úžasné umělkyni, která přímo před našima očima vedla revoluci," reagoval na zprávu o jejím úmrtí jeden z nejznámějších hudebních kritiků současnosti Anthony Fantano, jehož hlavní kanál na serveru YouTube má více než 2,3 milionu fanoušků. "Kdykoli by bylo příliš brzy," dodal.

Témata: Sophie Xeonová