Alan Alda: Slavný Hawkey z M.A.S.H. slaví pětaosmdesátiny! Jak se dostal na vrchol?

Alan Alda

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. ledna 2021 17:52

Americký herec Alan Alda, narozený 28. ledna 1936, se proslavil především rolí "Hawkeyho" Pierce, amerického chirurga v polní nemocnici v korejské válce v seriálu MASH. Tato životní role mu vynesla šest Zlatých glóbů a několik televizních cen Emmy, úspěch mu umožnil psát a točit vlastní scénáře.

Kromě úspěšné divadelní dráhy má na svém kontě i spolupráci s režiséry jako Woody Allen či Martin Scorsese nebo knihy vzpomínek, které se staly bestsellery. V roce 2018 oznámil, že má Parkinsonovu chorobu.

Alda se narodil v New Yorku jako Alphonso Joseph D'Abruzzo v rodině komediální hvězdy 50. let Roberta Aldy a Joan Brownové, bývalé Miss New York. Vystudoval literaturu na Fordhamské univerzitě. Od počátku 60. let hrál na Broadwayi a v roce 1963 debutoval na filmovém plátně.

Do širšího diváckého povědomí vstoupil v satirickém seriálu Co týden dal. Hrál například v psychologické studii Příští rok ve stejnou dobu (1978), v komedii Čtyři roční období (1981), kterou i režíroval, v komedii Po čem ženy touží (2000) či ve sníMku Most špionů režiséra Stevena Spielberga. Znám je i z filmů Tajemná vražda na Manhattanu (1993) a Všichni říkají: Miluji tě (1996). V roce 2005 získal nominaci na Oscara za vedlejší roli ve filmu Letec.

V roce 2006 vydal první díl humorně pojaté autobiografie s názvem Nikdy si nedávejte vycpat svého psa a další věci, které jsem se naučil. Knihu poté následoval svazek s názvem Co jsem zaslechl, když jsem mluvil sám se sebou, kde Alda vzpomínal nejen na přelomové chvíle své kariéry.

Od roku 1957 je herec ženatý s fotografkou a spisovatelkou Arlen Weissovou. Narodily se jim tři dcery.

Témata: Alan Alda