Případ vévodkyně Meghan U SOUDU! Podle odhadů NEMÁ ŠANCI!

Meghan Markle 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

19. ledna 2021 19:25

Londýnský soud dnes začal projednávat žalobu, kterou podala manželka britského prince Harryho Meghan na vydavatele bulvárního listu Mail od Sunday kvůli zveřejnění jejího soukromého dopisu otci. Právníci vévodkyně ze Sussexu na úvod požádali soudce, aby rozhodl ve prospěch jejich klientky ve zkráceném řízení. Spor je podle nich jednoduchý a společnost Associated Newspapers jej nemá šanci vyhrát, uvedla agentura Reuters.

Právníci vévodkyně Meghan totiž míní, že zveřejnění dopisu "bylo jasným a jednoznačným" porušením jejího práva na soukromí. "Jde v jádru o velice nekomplikovaný případ ohledně nezákonné publikace soukromého dopisu," řekl člen právního týmu vévodkyně Justin Rushbrooke.

Právníci protistrany ale chtějí, aby se věc řešila v řádném procesu, který je prozatím naplánován na podzim tohoto roku. "Tento případ je nevhodné řešit ve zkráceném řízení. Nepanuje jistota ohledně faktických záležitostí, které mohou a měly by být předmětem důkazního řízení během procesu," uvedli právníci vydavatelství v písemném vyjádření.

V kauze jde o pět článků, které otiskl nedělník Mail On Sunday a jeho webový server MailOnline v únoru 2019 a v nichž citoval úryvky z dopisu určeného otci Meghan Thomasi Markleovi. Dopis vévodkyně napsala po svatbě s britským princem v roce 2018. Médiu dopis předal sám Markle, s nímž vévodkyně nemá dobré vztahy.

Princ Harry a jeho manželka Meghan měli potíže s bulvárem opakovaně. V roce 2019 například princ podal žalobu na vydavatele britského bulvárního deníku The Sun kvůli údajnému ilegálnímu odposlouchávání telefonní hlasové schránky.

Neblahé zkušenosti s bulvárními novináři má celá britská královská rodina, ale soudy tyto záležitosti řešily jen zřídkakdy. Harryho matka, princezna Diana, zemřela v roce 1997 v Paříži při dopravní nehodě, když řidič vozu, ve kterém jela se svým tehdejším přítelem Dodim al-Fayedem, narazil do mostního pilíře. Vůz se tehdy snažil uniknout bulvárním fotografům.

Témata: Meghan Markle