James Earl Jones: Filmová hvězda dala hlas Darth Vaderovi i Lvímu králi!

James Earl Jones

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

16. ledna 2021 16:15

Úctyhodných devadesáti let se dožívá 17. ledna americký herec James Earl Jones, který se v Česku proslavil zejména rolí soukromého detektiva Gabriela Birda z televizního seriálu Gabrielův oheň, za kterou získal v roce 1991 i prestižní cenu Emmy.

Jako mladšího si jej mnozí pamatují také z pokračování výpravné ságy Kořeny o osudech několika generací africké rodiny, hrál také v seriálu U nás ve Sprigfieldu, první "mýdlové opeře", v níž se pravidelně začaly objevovat černošské postavy.

James Earl Jones se narodil 17. ledna 1931 v Arkabutle ve státě Mississippi. Jeho otec byl známý herec a boxerský šampion. Rodinu brzy opustil, proto chlapce vychovávali hlavně prarodiče z matčiny strany. Dlouhá desetiletí po studiích účinkoval Jones hlavně na divadle, kde si získal pověst vynikajícího charakterního herce.

Na Broadwayi sklízel velké úspěchy zejména za ztvárnění boxera těžké váhy Jacka Jeffersona v dramatu Velká naděje bílých. Jeho výkon byl honorován cenou Tony a filmová adaptace mu v roce 1971 vynesla nominaci na Oscara. Zlaté sošky se dočkal v roce 2012, kdy obdržel čestného Oscara. Diváci v ČR ho mohou znát i z filmu Hon na ponorku (1990).

Jones účinkoval ve více než 50 filmech. Svůj hluboký zvučný hlas propůjčil například Darthu Vaderovi z Hvězdných válek. Nadaboval také mnoho postav animovaných snímků Walta Disneyho, včetně Lvího krále.

Témata: James Earl Jones