Mel Gibson: Podmínka za ublížení na zdraví a maniodepresivní psychóza!

Mel Gibson 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. ledna 2021 13:03

Americko-australský herec a režisér Mel Gibson, který 3. ledna oslaví pětašedesátiny, má na svém kontě četné vavříny za pozoruhodné herecké i režisérské party. Ale také obvinění z rasismu či z napadení přítelkyně.

Věřící katolík a otec devíti dětí, který se denně modlí ve vlastní kapli, se prosadil jako herec již v 70. letech, režíroval a hrál například v Oscary ověnčeném filmu Statečné srdce a pozornost vzbudil i jako režisér snímků Umučení Krista a Apocalypto.

Modrooký Gibson vyrostl v Austrálii, ale pochází z USA, kam se vrátil v první polovině 80. let 20. století. To už byl celosvětově populární díky hlavní roli v akčním filmu Šílený Max režiséra George Millera (1979). Vedle úspěšné série Smrtonosná zbraň 1-4 se objevil například v historickém dramatu Bounty (1984) či ve filmové adaptaci Hamleta (1990) v režii Franka Zeffirelliho.

Hamlet je také prvním titulem Gibsonovy producentské společnosti Icon Productions, pod jejímiž křídly vznikla romance Navždy mladý, komedie Maverick a také režijní debut Muž bez tváře, který neměl větší ohlas. Objevil se i v historickém velkofilmu Patriot, animovaném velkofilmu Slepičí úlet, kde namluvil nafoukaného kohouta Rockyho, či v komedii Po čem ženy touží.

Jako režisér začal mimořádně úspěšně - po Muži bez tváře v roce 1995 produkoval, režíroval a hrál hlavní roli ve snímku Statečné srdce o skotské vzpouře proti Angličanům, který sklidil pět Oscarů včetně ceny za režii a pro nejlepší film. Jeho velkolepý projekt Apocalypto (scénář, režie) z roku 2006 zase vypráví o starobylé říši Mayů a jejím náhlém zániku, opředeném tajemstvím. Ve vůbec prvním filmovém zpracování této neobjasněné záhady se mluví původním mayským jazykem Yucatec. Umučení Krista (2004) je filmem o posledních 12 hodinách života Ježíše z Nazaretu, kde Gibson rovněž spolupracoval i na scénáři.

V roce 2016 přišel s akčním filmem Ve jménu krve, kde chránil svou dceru před kartelem, a téhož roku zrežíroval válečný film Hacksaw ridge: Zrození hrdiny, který slavil velký úspěch a sklidil ovace i od kritiků.

Gibson bojoval v mládí s maniodepresivní psychózou, v roce 2006 jej zatkli za řízení v opilosti v kalifornském Malibu. Dostal tříletou podmínku, protože se při zatýkání pustil do slovní tirády proti Židům a ženám. Později se omluvil.

V roce 2011 dostal další tříletou podmínku za ublížení na zdraví bývalé přítelkyni Oksaně Grigorijevové. V témže roce se Gibson po osmadvacetiletém manželství rozvedl s manželkou Robyn. Nyní žije s Rossalindou Rossovou, která mu v lednu 2017 porodila jeho devátého potomka.

Témata: Mel Gibson