Diego Maradona: Zemřel fotbalista plný skandálů!

Maradona, Diego

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. listopadu 2020 11:16

Diego Maradona, který ve středu ve věku 60 let zemřel, nebyl jen slavným fotbalistou. Jeho kariéru provázela i řada skandálů. Podívejte se na největší z nich.

Při dopingové kontrole po ligovém utkání v roce 1991 s Bari byly v moči tehdejší hvězdy Neapole objeveny stopy kokainu. Italský fotbalový svaz zastavil Maradonovi činnost na 15 měsíců.

Jen o pár měsíců později téhož roku byl Maradona odsouzen k 14 měsícům vězení podmíněně a pokutě přesahující 30.000 dolarů za ilegální přechovávání a distribuci narkotik.

Netrvalo dlouho a k soudu se dostal opět. V roce 1994 Maradona na svém letním sídle střílel ze vzduchové pušky po skupince argentinských novinářů a pět z nich zranil. Dostal pokutu 15.000 dolarů a podmíněný trest vězení na dva roky a deset měsíců.

Ještě ten samý rok měl po utkání s Nigérií v základní skupině mistrovství světa v USA pozitivní dopingový test na efedrin, který argentinský kapitán vysvětloval použitím nosního spreje proti nachlazení. FIFA jej potrestala patnáctiměsíčním zákazem činnosti a pokutou 20.000 švýcarských franků.

V roce 1997 dopingová zkouška po zápase argentinské ligy odhalila v Maradonově těle přítomnost kokainu. Krátce po této příhodě šestatřicetiletý fotbalista, který užívání drog dlouho popíral, definitivně ukončil hráčskou kariéru.

V roce 2000 během léčení z drogové závislosti na Kubě rozbil Maradona okno u auta novinářů, kteří jej sledovali. Nebyl to jeho poslední konflikt s novináři. V roce 20014 dal facku novináři kvůli tomu, že mrknul na jeho exmanželku.

V roce 2001 byl po příletu do Říma zadržen na letišti italskou policií kvůli daňovým nedoplatkům z dob svého angažmá v Neapoli ve výši téměř miliardy korun.

Po podepsání daňového prohlášení byl propuštěn, při následných cestách do Itálie mu úřady kvůli tomu zabavily například luxusní hodinky či diamantové náušnice.

Témata: Diego Maradona