Zemřela hvězda seriálu MASH: David (†75)! David Ogden Stiers podlehl rakovině

David Ogden Stiers (vpravo)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. března 2018 10:53

V sobotu ve ve věku 75 let zemřel americký herec a dabér David Ogden Stiers. Do paměti českých diváků se zapsal především rolí majora Charlese Winchestera v televizním seriálu M.A.S.H. Ve druhé polovině 80. let hrál advokáta Michaela Restona v sérii televizních filmů o Perrym Masonovi. 

Stiers zemřel sobotu ve svém domě v Newportu v americkém státě Oregon, když prohrál boj s rakovinou močového měchýře, oznámil jeho zástupce Mitchell Stubbs.

V roli chirurga Winchestera Stiers od šesté řady seriálu M.A.S.H. nahradil majora Franka Burnse, kterého ztvárnil Larry Linville.

Na divadle dostával především dramatické role, třeba v Kalifornském Shakespearském festivalu, jako jsou Král Lear, Richard III., Polonius a plno dalších.

Kromě činohry se Stiers věnoval také dabingu, namlouval především animované filmy z dílny Walta Disneyho, například Kráska a zvíře či Pocahontas.

Za svou roli v seriálu M.A.S.H. byl Stiers dvakrát nominován na cenu Emmy. Objevil se také v legendárních seriálech To je vražda, napsala či Matlock.

Témata: David Ogden Stiers úmrtí