Milan Kňažko: Jak se herec vypracoval až na poradce Václava Havla?

Milan Kňažko v inscenaci Shylock v Divadle Na Jezerce (foto: I. Kahun) 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. srpna 2020 9:43

Slovenský herec Milan Kňažko, narozený 28. srpna 1945, se již léta pohybuje mezi uměním a politikou. Na přelomu tisíciletí vedl ministerstvo kultury v první vládě Mikuláše Dzurindy a několik let řídil slovenskou komerční televizi JOJ.

Před šesti lety se pokusil o politický comeback, když kandidoval na prezidenta. Kňažka herce si starší diváci pamatují nejvíc jako představitele hlavní role ve filmu Dobří holubi se vracejí, mladší zase coby masového vraha ze snímku Normal.

Populárním se Kňažko stal během 70. a 80. let díky svým filmovým, televizním a divadelním rolím. Účinkoval mimo jiné ve snímcích Ring volný, Zánik samoty Berhof nebo Poslední motýl.

Než se rodákovi z Horních Plachtinců podařilo dostat na Vysokou školu múzických umění v Bratislavě, dělal kulisáka a dokonce si zkusil i práci horníka. Hereckou fakultu dokončil v roce 1968, poté dva roky pokračoval ve francouzském Nancy. Po návratu se stal členem bratislavského Divadla na korze, jež se posléze začlenilo do Nové scény. V polovině 80. let nastoupil do angažmá ve Slovenském národním divadle, kde zůstal do roku 1990.

Jeho nejvýraznější rolí byl alkoholik Miloš Lexa ve snímku režiséra Dušana Kleina Dobří holubi se vracejí. Za své herecké výkony obdržel Kňažko titul zasloužilý umělec, který ale v říjnu 1989 vrátil na protest proti šikaně, jíž byl vystaven coby signatář petice Několik vět a výzvy k propuštění politických vězňů.

Po 17. listopadu 1989 se Kňažko ocitl v centru politického dění na Slovensku. Patřil ke spoluzakladatelům hnutí Veřejnost proti násilí (VPN). Po zvolení Václava Havla prezidentem byl Kňažko jeho poradcem, odešel ale už v červnu 1990, kdy se rozhořel spor o název státu. Poté působil jako poslanec VPN ve Federálním shromáždění a ministr mezinárodních vztahů emancipující se Slovenské republiky.

Na začátku roku 1991 se Kňažko v mocenském boji uvnitř VPN postavil na stranu kontroverzního Vladimíra Mečiara, po jehož boku stál i při vytvoření Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS). Spojenectví s autoritářským premiérem, jež mu bývá dodnes vyčítáno, se definitivně rozpadlo na jaře 1993, kdy byl Kňažko odvolán z funkce ministra zahraničí. Jako řadový poslanec se v následujících letech podílel na vzniku několika nových politických subjektů.

Voličská podpora Kňažka v prvním kole prezidentských voleb v roce 2014 stačila pouze na čtvrté místo. Získanou popularitu se nedlouho poté pokusil zúročit ve volbě primátora Bratislavy, rovněž bez úspěchu. Herec a politik je potřetí ženatý a má tři děti. Mezi jeho největší koníčky patří golf. V listopadu 2002 se dokonce nechal slyšet, že se chce stát slovenským reprezentantem v této hře.

Témata: Milan Kňažko