Hudební "bitka" hvězd! Neil Young vyklepl Lady Gaga, Bob Dylan trhnul rekord!

Bob Dylan 4

Autor: stars24.cz, ČTK

30. června 2020 13:58

Americký folkrockový písničkář Bob Dylan je v 79 letech nejstarším umělcem, který se kdy dostal s deskou obsahující zcela nové písně do čela britského žebříčku alb.

Potvrzuje se tak, že kritiky opěvované Dylanovo 39. album Rough And Rowdy Ways je i mezi posluchači velmi oblíbené. Na paty přitom legendě ověnčené Nobelovou cenou za literaturu či deseti Grammy šlape jiný veterán žánru. Čtyřiasedmdesátiletý Kanaďan Neil Young je v žebříčku druhý s akustickým albem Homegrown.

Rough And Rowdy Ways je už deváté album, s nímž se Dylan dostal do čela britského žebříčku - téměř 56 let poté, co se mu to podařilo poprvé s albem The Freewheelin' Bob Dylan. To obsahovalo i jeden z ikonických songů 60. let Blowin' in the Wind.

Dylan věkově překonal svého kolegu Paula Simona, jemuž se podařilo ovládnout prestižní britský žebříček v 74 letech. S albem Stranger To Stranger slavil úspěch v roce 2016.

Rough And Rowdy Ways je Dylanovým prvním albem nových písní po osmi letech. Hudební magazín NME nedávno podotkl, že album je zřejmě Dylanovým "dosavadním nejimpozantnějším básnickým vyjádřením". Kritik dalšího hudebního časopisu Rolling Stone napsal, že Dylanovi "táhne na osmdesátku a jeho tvůrčí vitalita je stále ohromující a trochu hrozivá". Zapalte svíčku za zesnulého Leonarda Cohena - už nemá korunu za nejlepší album, které natočil 79letý umělec, dodal Rolling Stone.

Také další sedmdesátník Neil Young ukazuje, že svými písněmi stále má co říct. Jeho album Homegrown je totiž v britském žebříčku druhé a poráží i nahrávku Chromatica od zpěvačky Lady Gaga.

Témata: Bob Dylan Lady Gaga Neil Young