Freddie Mercury a velké výročí: Jak to bylo s jeho jménem?

Freddie Mercury 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

28. června 2020 21:56

Fanoušci rockové hudby si připomněli v těchto dnech jedno velké výročí související s legendárním zpěvákem Freddiem Mercurym a skupinou Queen. S těmi jmény to ale před 50 lety bylo trochu složitější.

V tomto týdnu jsme si připomínali výročí jedné kapely, která 27. června 1970 poprvé vystoupila pod jménem Queen. Její zpěvák byl tehdy ještě známý jako Farrokh Bulsara, nikoliv Freddie Mercury.

O původu tohoto pseudonymu existuje spousta teorií. Podle jedněch si jej zvolil podle planety Merkur, druzí se domnívají, že se inspiroval v mytologii. Opravdu spolehlivé vysvětlení dodnes neexistuje.

Mercury se narodil 5. září 1946 na východoafrickém ostrově Zanzibar jako Farrokh Bulsara rodičům Bomimu a Jer, kteří se řadili k Pársům, vyznavačům zoroastrismu, kteří sídlili především v indickém státě Gudžarát.

Příjmení Bulsara je odvozené od názvu města Valsad v indickém Gudžarátu, kde dnes žije asi 170 tisíc lidí. Město se totiž původně jmenovalo Bulsar a bylo jedním z pěti center zoroastrismu. I proto se příjmení Bulsara poměrně často vyskytovalo mezi vyznavači této víry.

Témata: Freddie Mercury skupina Queen