Princ Philip: Smutná oslava narozenin! ZŮSTAL SÁM!

Královna Alžběta II. a princ Philip

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. června 2020 18:17

Kvůli pandemii covidu-19 slaví manžel britské královny Alžběty II. své dnešní 99. narozeniny v izolaci na hradě Windsoru. Veřejnosti se princ Philip ukázal aspoň na fotografii, kterou dnes na twitteru zveřejnil Buckinghamský palác. Také syn Charles a vnuk William s manželkou mu popřáli na sociální síti.

Oslavenec je na nové fotografii v modrém saku, královna má na sobě šedé šaty se žlutými květy, diamantovou brož ve tvaru srdce a perlový náhrdelník. V pozadí je vidět část hradu Windsor, na kterém je Alžběta II. s Philipem kvůli pandemii od 19. března v izolaci.

Fotografiemi ze společných chvil dnes svému otci pogratuloval i následník britského trůnu, princ Charles. Ke gratulantům na twitteru se připojil i Philipův vnuk, princ William s manželkou Catherine. Historické snímky prince Philipa se objevily i na oficiálním twitterovém účtu Buckinghamského paláce.

Philip, kterému náleží titul vévoda z Edinburghu, se narodil na řeckém ostrově Korfu 10. června 1921 jako princ řecký a dánský. Jako osmnáctiletý si začal dopisovat s tehdy třináctiletou Alžbětou, která později prozradila, že šlo o lásku na první pohled. Svatbu měli v roce 1947.

V roce 2017 se Philip stáhl z veřejného života, čas tráví především na venkovském zámku Sandringham. Podle agentury AFP se neukázal na veřejnosti od prosincové hospitalizace. Buckinghamský palác tehdy uvedl, že převoz Philipa do nemocnice bylo "preventivní opatření".

Také královna Alžběta II. oslavila letos 21. dubna své 94. narozeniny v izolaci na hradě Windsoru. Tradičně komorní oslavy byly letos kvůli pandemii ještě skromnější. Chyběla třeba slavnostní kanonáda.

Témata: Princ Philip Královna Alžběta II.