Princ Philip: V královském paláci HO NECHTĚLI!

Princ Philip, vévoda z Edinburghu 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. června 2020 18:49

Britský princ Philip, který 10. června dovrší úctyhodných 99 let, stojí už bezmála sedm desetiletí po boku patrně nejznámější panovnice světa, britské královny Alžběty II. Paradoxem je, že zpočátku z něj nikdo příliš nadšený nebyl.

Celou tu dobu podporoval svou choť v její roli a zároveň si uprostřed vší pompy a vznešenosti královského dvora zachovával svůj osobitý styl, pro který si jej královna kdysi vyvolila. Svých veřejných povinností se vzdal teprve před třemi lety.

Na královském dvoře ho zpočátku příliš nevítali, protože Philip nebyl "tak úplně prototyp anglického gentlemana". Alžbětu však nezvratně okouzlil jako mladý pohledný kadet svým šarmem, humorem a nezávislostí. Korunní princezně bylo sotva dvacet a rodiče ji prý marně přesvědčovali, že její vzdálený bratranec není jediný muž na světě. Nedala si říct.

V princově krvi se sice mísí většina evropských královských rodů, nicméně jeho otec měl pověst playboye a gamblera. Matce Alici z Battenbergu, od narození hluché, později diagnostikovali maniodepresivní psychózu.

Témata: Princ Philip