Otřes v královské rodině: Poprask kvůli princi Andrewovi! Vydají ho do USA?

Princ Andrew, vévoda z Yorku, autor: Roosewelt Pinheiro/ABr

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. června 2020 9:45

Americká prokuratura má problémy s princem Andrewem v souvislosti s vyšetřováním sexuálních zločinů zesnulého finančníka Jeffreyho Epsteina. Britský princ totiž odmítá vypovídat.

Americký ministr spravedlnosti William Barr prohlásil, že britský princ Andrew nebude vydán do USA v souvislosti s vyšetřováním sexuálních zločinů zesnulého finančníka Jeffreyho Epsteina. Od prince ale požadují odpovědi na některé otázky.

Vyšetřovatelé se již několik měsíců snaží dosáhnout spolupráce, protože  princ Andrew byl Epsteinovým blízkým přítelem. Princovi právníci přitom tvrdí, že Andrew v minulosti několikrát nabídl, že bude spolupracovat.

Americký prokurátor Geoffrey Berman ale tvrdí opak. Podle SkyNews prohlásil, že "princ opakovaně odmítl žádost o rozhovor". Pravděpodobně tak o spolupráci příliš nestojí.

Princ Andrew v listopadu 2019 prohlásil, že se vzdává plnění svých oficiálních povinností. Královna Alžběta II. mu k tomu udělila příslušný souhlas.

Princ si podle svých slov uvědomil, že jeho přátelství s finančníkem Epsteinem, obviněným z činu souvisejícího s pohlavním zneužíváním mladistvých, "vážně narušovalo" práci královské rodiny v mnoha organizacích a charitách.

Finančník Epstein se v srpnu 2019 oběsil ve své cele, objevily se ale spekulace, že mohl být zavražděn. Ve vězení čekal na začátek soudního procesu za obvinění z obchodování s nezletilými dívkami a ze založení zločinecké sítě. 

Témata: princ Andrew (syn královny Alžběty) Jeffrey Epstein