Elon Musk o historickém letu do kosmu: Takhle si rýpl do Rusů!

Elon Musk

Autor: stars24.cz, ČTK

31. května 2020 10:39

"Trampolína funguje," prohlásil radostně majitel společnosti SpaceX Elon Musk po sobotním úspěšném vypuštění rakety Falcon 9 s lodí Crew Dragon z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Tímto žertovným výrokem, jímž narážel na někdejší vyjádření nynějšího šéfa ruské vesmírné agentury Dmitrije Rogozina, zaskočil nejednoho účastníka postartovní tiskové konference.

Agentura TASS, která poznámku Muska zaznamenala, připomněla, že Rogozin v roce 2014, tehdy ještě jako místopředseda ruské vlády, jakoby žertem komentoval americké sankce namířené proti ruskému kosmickému průmyslu. Navrhl Spojeným státům, aby své astronauty dopravovaly na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) trampolínou.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) tehdy k dopravě astronautů na ISS už využíval ruské lodě Sojuz. Byl k tomu nucen poté, co v roce 2011 ukončil program svých raketoplánů.

Po zvěstování přítomným, že trampolína funguje, se Musk s ředitelem NASA Jimem Bridenstinem na sebe podívali a rozesmáli se. "To je interní vtip," poznamenal k tomu šéf firmy SpaceX, která vynesla lidskou posádku do kosmu jako první soukromý dopravce a zahájila tak novou éru v dobývání vesmíru.

Sobotní start Crew Dragonu z Kennedyho vesmírného střediska na Mysu Canaveral znamenal, že poprvé po devíti letech odletěli američtí astronauti americkou lodí z území Spojených států. Očekává se, že posádka, kterou tvoří Robert Behnken a Douglas Hurley, dnes po 19 hodin trvajícím letu na ISS přistane v 16:29.

Témata: Elon Musk SpaceX NASA Rusko ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)