Už nejsou mezi námi. Kdo ze slavných světových hudebníků letos zemřel?

Kenny Rogers (zpěvák)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. května 2020 21:31

Smrt si nevybírá a sedne na každého. Rok 2020 ještě není ani ve své polovině a už přišel o řadu hudebních legend. Které z těch zahraničních už nejsou mezi námi?

Ve věku 87 let zemřel teprve před pár dny jeden z otců zakladatelů rock´n´rollu Little Richard (vlastním jménem Richard Wayne Penniman). S odvoláním na jeho syna to na svém webu napsal časopis Rolling Stone. Příčina smrti zpěváka a klavíristy z amerického státu Georgia zatím není známá.

Rolling Stone považuje Little Richarda za interpreta s masivním vlivem na vývoj populární hudby. V roce 2010 jej zařadil na osmou příčku v žebříčku nejvýznamnějších umělců všech dob. Za svůj idol ho považovali James Brown, Paul McCartney i Elvis Presley.

Na začátku dubna svět přišel o Billa Witherse (†81). Držitel dvou cen Grammy zemřel v kalifornském Los Angeles kvůli komplikacím se srdcem.

Mezi největší hity rodáka ze Západní Virginie patří skladby Ain't No Sunshine a Lean On Me. Withers byl držitelem dvou cen Grammy, obě získal v kategorii Nejlepší R&B píseň, a dvě jeho písně jsou na seznamu 500 nejlepších písní všech dob amerického hudebního časopisu Rolling Stone.

V 81 letech letos zemřel i americký zpěvák, pianista a kytarista Kenny Rogers, hvězda country hudby, jehož písně se umisťovaly vysoko také v popových hitparádách. Rogers se zřejmě proslavil nejvíc písní o válečném veteránovi Ruby, Don't Take Your Love to Town, kterou pod názvem Ruby, nechtěj mi lásku brát měl v repertoáru i český zpěvák Pavel Bobek.

Hudebník s charakteristickým nakřáplým hlasem narozený v Houstonu v Texasu prodal za svůj život desítky milionů desek, vyhrál tři hudební ceny Grammy a kromě hudební kariéry se stal také hvězdou několika televizních filmů založených na jeho hitu The Gambler a dalších. V 70. a 80. letech minulého století to z něj učinilo hvězdu prvního formátu. Rogersově kariéře se dařilo 60 let, než v roce 2017 ve svých 79 letech skončil s vystupováním.

Ve věku 71 let zemřel letos i slavný americký hudebník David Olney, který se muzikou živil od počátku 70. let minulého století. Významný člen nashvillské hudební scény naposledy vydechl na pódiu.

David Olney se hudbě věnoval od 70. let, kdy se přestěhoval do Nashvillu a založil kapelu The X-Rays. Zástupci countryové síně slávy už uctili jeho památku, také uvedli, že v písních uměl skvěle vyprávět příběhy.

Témata: Little Richard Bill Withers Kenny Rogers (zpěvák) David Olney