Freddie Mercury: Na posledním koncertě s Queen pronesl tato překvapivá slova!

Freddie Mercury během Live Aid 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

3. května 2020 21:56

V létě 1986 vystoupil Freddie Mercury naposledy s kapelou Queen. Tou dobou ještě o své nemoci nevěděl, někteří lidé se ovšem domnívají, že o blížícím se konci tušil. Jak to tedy bylo?

Dnes víme, že poslední koncert původní sestavy kapely Queen i s Freddiem Mercurym se odehrál v srpnu 1986 v parku Knebworth před návštěvou čítající 160 tisíc lidí jako vrchol tour k albu A Kind of Magic. Tou dobou ještě zpěvák nevěděl o děsivé diagnóze HIV, podle partnera Jima Huttona se o nákaze dozvěděl až v dubnu 1987.

Někteří lidé přesto tvrdí, že Mercury během posledního turné s Queen přinejmenším tušil, že se blíží konec. Už v zákulisí legendami opředeného koncertu v Budapešti se nechal zpěvák slyšet, že se sem možná vrátí, jen pokud bude naživu. Po odehrání poslední show v Knebworthu ovšem z jeho úst zazněla ještě ostřejší slova.

„Věděli jsme, že je to naposledy? Ne. Freddie řekl něco jako: ‚Tohle už dělat nebudu, celé moje tělo trpí bolestí!‛ To ale říkal na konci šňůry běžně, takže jsme to nebrali moc vážně,“ prozradil kytarista Queen Brian May.

Tak jako tak, Mercury už se s kapelou na pódiu nikdy neobjevil. Jeho samotného navíc děsila představa, že by i v pokročilém věku objížděl svět s hudbou. „Vím, že nastane čas, kdy nebudu moct běhat po pódiu, protože bych vypadal směšně,“ říkával.

Témata: Freddie Mercury skupina Queen