Zemřel Gene Deitch (†95): Jak se objevil v komunistickém Československu?

Gene Deitch v Show Jana Krause

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

20. dubna 2020 10:40

Zesnulý režisér Gene Deitch, který žil šedesát let v Praze, měl opravdu zajímavý život. Jak se režisér ověnčený americkým Oscarem ocitl v komunistickém Československu? A proč se tady rozhodl zůstat?

Minulý týden ve věku 95 let zemřel americký režisér a producent animovaných filmů Gene Deitch, který žil v Praze přes 60 let. Jak se vlastně filmař, který získal slavného Oscara, objevil v komunistickém Československu? 

Deitch přijel z Hollywoodu v roce 1959 na deset dní, ale zakoukal se do producentky studia Bratři v triku. „Když jsme se se Zdenkou (Najmanovou) v roce 1964 brali, byla to velká věc,“ vzpomínal dle webu rozhlas.cz ve vysílání Českého rozhlasu.

Podle režiséra si všichni mysleli, že když si někdo bere Američana, tak jen proto, aby měl cizí pas a mohl ze země hned legálně odcestovat. „To ale nebyl náš případ. Nikdy jsme nechtěli emigrovat. Hlavně kvůli synovi,“ konstatoval. Rozhodnutí natrvalo žít v Praze přitom rozhodně nebylo jednoduché. 

„Byl jsem zvyklý na moderní život Newyorčana a tady byl komunistický stát a středověk. Nebyl jsem tady z nějakých politických důvodů, ale pracovních. Taky jsem chtěl poznat život obyčejných lidí, animátorů a herců,“ vysvětlil Deitch.

Ani po 60 letech ale nedokázal říct, jestli se cítí víc jako Čech, nebo Američan. „Já jsem já. Ale bohužel mám tu schopnost i po těch letech mluvit špatně česky. Pořád ale miluji pražskou atmosféru a pořád mám co na práci. Vlastně jsem šťastný člověk, který prožil šťastný život,“ dodal filmař.

Témata: Gene Deitch