Královna Alžběta souhlasila: Chystá se nevídaný krok!

Královna Alžběta II. 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

18. dubna 2020 21:59

Královna Alžběta oslaví již za pár dní narozeniny, v souvislosti s epidemií koronaviru ale připravuje nevídaný krok, který Velká Británie dosud nepamatuje. Co bude letos úplně jinak?

94. narozeniny britské královny Alžběty se v úterý budou muset obejít bez slavnostní kanonády. Panovnice si ji nepřeje, protože ji s ohledem na koronavirovou krizi nepovažuje za vhodnou. Na twitteru to napsal reportér televize ITV s odkazem na zdroj z Buckinghamského paláce. 

Je to poprvé, co královna za období své 68leté vlády takové přání vyjádřila. „Její Veličenstvo si nepřeje žádná zvláštní opatření kvůli kanonádě, protože ji za současných okolností nepovažuje za vhodnou,“ napsal televizní reportér Chris Ship. Výstřely z děl na různých místech Londýna slaví královská rodina tradičně významná výročí a narozeniny.

NEW: The Queen has asked that there be no gun salutes to mark her birthday (94th) on Tuesday. This is the first time it has happened in her 68 year reign.

— Chris Ship (@chrisshipitv) April 18, 2020

Oficiální oslavu svých narozenin s tradičním defilé pak pořádá královna bez ohledu na skutečné datum narození druhý červnový víkend, kdy si ji mohou díky lepšímu počasí přihlížející lépe užít.

Buckinghamský palác ale už minulý měsíc uvedl, že ani tato ceremonie se s ohledem na omezení shromažďování neponese ve stejném duchu. Epidemie covid-19 v Británii právě vrcholí. Nemoci už v zemi podlehlo téměř 15 tisíc lidí.

Témata: Královna Alžběta II. královská rodina (gbr)