Královna Alžběta: SRDCERYVNÝ projev v televizi!

Královna Alžběta II. 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. dubna 2020 9:56

Britská královna Alžběta II. dnes ve svém druhém poselství k národu během jediného týdne zdůraznila, že koronavirus "nás nezdolá". Třiadevadesátiletá panovnice, která je také symbolickou hlavou anglikánské církve, u příležitosti největšího křesťanského svátku zároveň ujistila, že "Velikonoce zrušeny nejsou".

"Letošní velikonoce budou pro mnohé z nás jiné (než dříve), ale tím, že se budeme držet stranou, ochráníme ostatní v bezpečí. Velikonoce však zrušeny nejsou, ve skutečnosti potřebujeme Velikonoce stejně jako vždy," řekla.

Minulou neděli královna pronesla v televizi teprve pátý projev během svého 68 let trvajícího panování. Děkovala lidem za to, že v době, kdy Británie čelí epidemii, zůstávají doma, a pomáhají tak chránit ty zranitelné. V mimořádném projevu také dala najevo vděk zdravotníkům v první linii boje proti infekci. Královna se odvolala i na své zkušenosti z druhé světové války. Ve velikonočním projevu panovnice, která bere své náboženské povinnosti velmi vážně, ještě své poselství posílila.

"Víme, že nás koronavirus neporazí. Temnota může být jako smrt - zejména pro ty, kdo trpí zármutkem - ale světlo a život jsou větší. Živoucí plamen velikonoční naděje může být našim stálým průvodcem, když čelíme budoucnosti," řekla.

V Británii s nákazou zemřelo skoro 10.000 lidí. Zdravotníci dnes ohlásili dalších 917 úmrtí.

Ke královně se při tradičních velikonočních bohoslužbách na zámku Windsor obvykle přidávají další členové královské rodiny. Letos ale žádný obřad nebude, bohoslužby jsou zakázány stejně jako jiná shromáždění.

Královna je se svým manželem, 98letým princem Philipem, ve Windsoru už od poloviny března. Oba patří kvůli pokročilému věku do té nejohroženější skupiny lidí. Koronavirem se nakazil královnin syn, princ Charles, který je následníkem trůnu. Onemocnění u něho mělo mírný průběh, strávil sedm dní v izolaci.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Královna Alžběta II.