Zemřel herec Max von Sydow (†90) ze Star Wars či Hry o trůny!

Max von Sydow

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

9. března 2020 16:59

Ve věku 90 let zemřel v neděli slavný švédsko-francouzský herec Max von Sydow. S odvoláním na umělcovu manželku Catherine o tom dnes informoval server Paris Match. Von Sydow se proslavil především díky spolupráci se švédským režisérem Ingmarem Bergmanem. Hrál v jeho filmech Sedmá pečeť, Lesní jahody či Hodina vlků.

Max von Sydow, celým jménem Max Carl Adolf von Sydow, se narodil 10. dubna 1929 ve švédském Lundu. Od roku 2002 měl také francouzské občanství.

S režisérem Bergmanem spolupracoval od roku 1955. Proslavil se především rolemi v jeho filmech, úspěšnou kariéru měl ale také v Hollywoodu. Zahrál si například ve snímcích Hana a její sestry Woodyho Allena, Vymítač ďábla Williama Friedkina či Tři dny Kondora Sydneyho Pollacka.

Do dějin kinematografie vešla scéna z filmu Sedmá pečeť, v níž von Sydow jako rytíř Antonius Block hraje šachy se Smrtí. Kromě tohoto Bergmanova snímku si von Sydow zahrál také v Lesních jahodách, Hodině vlků, Hanbě, Náruživosti a mnoha dalších.

Von Sydow byl aktivní i v posledních letech. Objevil se v úspěšném seriálu Hra o trůny, kde ztvárnil roli Tříoké vrány, ve sci-fi sáze Hvězdné války nebo v historické sérii Tudorovci.

Témata: Max von Sydow úmrtí