Harry a Meghan, jste žabaři! Tenhle odchod bolel monarchii mnohem víc!

Královská svatba: Princ Harry a Meghan Markle 7

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. února 2020 12:33 | Aktualizováno: 27. února 2020 17:10

Princ Harry a jeho žena Meghan otřásli britskou monarchií, když si před pár týdny vynutili odchod. Avšak ve srovnání s tím, co jeden člen královské rodiny způsobil před více než 80 lety, jsou vévoda a vévodkyně v podstatě žabaři.

Princ Harry s manželkou Meghan se počátkem tohoto roku rozhodli, že ustoupí ze svých rolí v britské královské rodině do ústraní. Všechny Brity hned napadla jedna historická paralela. Není to totiž poprvé, co k něčemu takovému došlo. V meziválečné éře se dokonce hrálo o úplně nejvyšší post monarchie.

Vláda strýce Harryho babičky Alžběty, krále Eduarda VIII., trvala jen necelých 11 měsíců roku 1936. Eduard se zamiloval do vdané Američanky Wallis Simpsonové. Zapovězené lásce nepřál britský lid ani politici, a tak král v prosinci 1936 abdikoval.

Jak se píše na webu britské televize BBC, nynější rozhodnutí vévody a vévodkyně ze Sussexu britskou monarchií zdaleka neotřese takovým způsobem. Říká to spisovatelka Anne Sebba, autorka knihy o Wallis Simpsonové.

„Nežijeme v roce 1936, kdy se lidé báli rozvedených žen. Tehdy panovali obavy, že jde o předzvěst zkažené společnosti, kde se budou všichni rozvádět. Ale ten opravdu největší rozdíl spočívá v tom, že Eduard byl král a Harry je až šestý v linii nástupnictví – on se králem nikdy nestane,“ prohlásila pro web bbc.com.

Témata: Princ Harry Meghan Markle královská rodina (gbr)