Zemřela oscarová herečka Dorothy Malone (†93)

Dorothy Malone (1956) 2

Autor: Jan Novák, stars24.cz

20. ledna 2018 15:42

Ve věku 93 let zemřela oscarová herečka Dorothy Malone, která byla známá především díky své roli Constance Carson v seriálu Peyton Place.

"Ve svém vlastním životě jsem prožila mnohem více dramat a tragédií než v Peyton Place!"

Dorothy Eloise Maloney pochází z pěti dětí. Dvě starší sestry zemřely v raném věku na obrnu a mladšího bratra zabil později blesk během golfu.

Rodina se z Chicaga přestěhovala do texaského Dallasu, kde Dorothy předváděla jako dětská modelka, začala účinkovat ve školním divadle a vyhrála soutěž krásy. Během vystoupení na Southern Methodist University si ji všiml hledač talentů ze studia RKO a po podpisu smlouvy následoval filmový debut v mysteriózní krimi The Falcon and The Co-Eds (1943), jak uvádí ČSFD.

Její filmové začátky tvořily vedlejší role v béčkových projektech, zejména westernech, občas ovšem dostala příležitost k “větším menším rolím“, jako byla například chytrá a energická prodavačka knih ve filmu-noir Hluboký spánek (1946) s Humphreyem Bogartem a Lauren Bacallovou nebo objekt milostné touhy Deana Martina v hudební komedii Artists and Models (1955).

Zahrála si také v muzikálu, pro který (Young at Heart - 1954) přijala blonďatý dívčí image a jako taková se předvedla vedle Rocka Hudsona, Lauren Bacallové a Roberta Stacka v Sirkově melodramatu Psané ve větru (1956). 

Po hlavní úloze Constance MacKenziové ve známém seriálu “Peyton Place“ (1964-1968) její jméno vpravdě zdomácnělo. Během účinkování v tomto seriálu (1965) prodělala plicní embolii a zápal plic a zaskočit za ni musela Lola Albrightová. Maloneová se představila také v seriálu “Rich Man, Poor Man“ (1976) a na plátnech kin se naposledy objevila v roli matky obviněné z vraždy v thrilleru Základní instinkt (1992) vedle Michaela Douglase a Sharon Stoneové. Maloneová se stihla třikrát vdát a rozvést. Z prvního, pětiletého manželství s hercem Jacquesem Bergeracem, má dvě dcery, Mimi a Dianu (Bergerac žil dříve s Ginger Rogersovou). S druhým mužem, Robertem Tomarkinem se dokonce stihli vzít i rozvést v jednom roce (1969). V roce 1974 se rozvedla naposledy, s Charlesem Hustonem Bellem, dnes žije v Dallasu a na Hollywoodském chodníku slávy můžeme spatřit také její hvězdu.

Témata: Dorothy Malone úmrtí