Harry a Meghan: NÁVRAT DO KRÁLOVSKÉ RODINY?

Meghan Markle 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. února 2020 16:08

Rozhodnutí vévody a vévodkyně ze Sussexu rezignovat na své královské povinnosti a stát se finančně nezávislými podle královských odborníků nemusí být trvalé. Domnívají se, že Meghan a Harry by se během následujícího roku mohli chtít vrátit.

Britský princ Harry a jeho manželka Meghan se vzdají svých královských povinností k 31. březnu. Vnuk královny Alžběty II. už na počátku roku oznámil, že se s ženou vzdají role v královské rodině a začnou pracovat, aby se stali finančně nezávislými. 

K rozhodnutí podle Harryho dospěli po "mnoha měsících úvah a interních diskuzí" a pomohla jim k tomu i podpora veřejnosti. Co přesně za jejich rozhodnutím stojí ale není jasné. Pravděpodobně se jedná o výsledek dlouhodobého strádání, které vévodkyně Meghan před časem přiznala v dokumentárním filmu britské ITV.

Experti na královskou rodinu se ale domnívají, že jejich rozhodnutí nebude trvalé. "Harryho a Meghanina volba nezávislosti se v tuto chvíli zdá být zcela jasná," řekl pro Insider královský komentátor Richard Fitzwilliams.

"Nikdo však nemůže předvídat budoucnost s jistotou a královna, když vydala prohlášení, že nebudou používat své královské tituly a že mohou odstoupit od královských povinností, ale zůstanou členy královské rodiny, moudře vyzvala k přehodnocení situace po roce," dodal.

Když se princ Harry vzdal svých královských povinností, vzdal se i vojenských titulů. Fitzwilliams ale tvrdí, že mohou být ponechány neobsazené pro případ, že by se vévoda rozhodl změnit názor.

Královská expertka Marlene Koenig se také domnívá, že by se Harry a Meghan mohli do královské rodiny vrátit a opět se zhostit svých povinností. "Královská rodina by je určitě přivítala zpět s otevřenou náručí," tvrdí.

Pravděpodobně by ale byla jediná. "Média by ale byla nemilosrdná. Očekávala bych komentáře o staženém ocasu," dodala. A právě média pravděpodobně mohou za to, že se Meghan a Harry rozhodli stáhnout.

Pár na svých stránkách napsal, že "věří ve svobodný, silný a otevřený mediální průmysl, který podporuje přesnost a podporuje inkluzi, rozmanitost a toleranci". Server ale uvádí, že vztah královské rodiny s tiskem může být jedním z rozhodujících faktorů, které vedly k tomu, že Harry a Meghan rezignují.

Tento faktor se zdá být o to podstatnější, že jej přiznala i sama královna. "Uznávám výzvy, kterým čelí v důsledku intenzivní kontroly v posledních dvou letech a podporuji jejich přání po nezávislejším životě," uvedla v prohlášení.

Podle Fitzwilliamse nikdo "nemůže s jistotou předvídat budoucnost", je tudíž možné, že se Harry a Meghan jednoho dne mohou rozhodnout vrátit se do svých dřívějších rolí.

Témata: Meghan Markle Princ Harry královská rodina (gbr)