"Kdo si, do háje, myslí, že jsou!" Expertům kvůli válce Meghan s královnou bouchly saze!

Vévodkyně Meghan s princem Harrym 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. února 2020 12:37

Odloučení se od královské rodiny, k němuž vévodkyně Meghan a princ Harry přistoupili před několika týdny, se očividně neobejde bez dramatických událostí. Poté, co jim bylo zakázáno používat značku Sussex Royal, se pár ostře pustil do královny Alžběty II. To ale vytočilo experty, kteří útočí především na Meghan.

Britský princ Harry a jeho žena Meghan přestanou od jara používat značku Sussex Royal, o jejíž registraci loni požádali. Tento název neponese ani jejich chystaná dobročinná nadace.

Od 1. dubna nebudou pětatřicetiletý princ Harry a jeho o tři roky starší manželka mít kancelář v Buckinghamském paláci a s veřejností budou komunikovat prostřednictvím své charitativní organizace, kterou hodlají brzy představit a která se původně měla jmenovat Sussex Royal Foundation.

Značka nesoucí v sobě slovo "royal", tedy královský by jim podle agentury DPA bývala mohla být užitečná mimo jiné při žádostech o příspěvky na její fungování. Právě to ovšem podle médií vadilo Buckinghamskému paláci, a proto podle serveru The Sun královna povolala do akce právníky. Mluvčí páru následně uvedla, že důvodem oznámeného kroku jsou vládní předpisy.

Jak už stars24.cz informoval, pár bude také muset například přejmenovat svůj Instagram, a obecně tuto značku přestat používat úplně všude. To ale Meghan s Harrym pořádně naštvalo. V mimořádném prohlášení na svých webových stránkách totiž uvedli, že královna ani vláda nemají žádnou pravomoc vlastnit slovo royal. Ani ve Velké Británii, ani jinde ve světě.

"Zatímco vévoda a vévodkyně se zaměřují na plány na založení nové neziskové organizace, vzhledem ke zvláštním pravidlům vlády Spojeného království týkajícím se používání slova Royal bylo dohodnuto, že jejich nezisková organizace nebude pojmenována Sussex Royal Foundation. Ačkoliv neexistuje žádná jurisdikce úřadu monarchie nebo kabinetu ohledně používání slova "royal" v zámoří, vévoda a vévodkyně ze Sussexu nemají v úmyslu od jara používat "SussexRoyal" na žádném území," uvedli v prohlášení doslova.

Jejich vzbouření se proti královně ale nezůstalo bez odezvy. "Ohromující neúcta, kterou tito dva neustále prokazují královně, je pobuřující. Kdo si, do háje, myslí, že jsou?" vytočil se slavný novinář Piers Morgan.

Stejná názor zastává i královský životopisec Tom Bower, který v Good Morning Britain uvedl, že jejich slova jsou známkou neúcty vůči královně Alžbětě II. Domnívá se, že za ním stojí právě Meghan. "Toto prohlášení bylo ukázkou její zuřivosti," uvedl.

Hostem vysílání byl i novinář Bill Turnbull, který také vidí problém ve vévodkyni Meghan. "Co Meghan chce, to Meghan dostane," uvedl. Bower dodal, že jednání Meghan je zákeřné. "Do královské rodiny se provdala nedávno, přesně znala podmínky a přesto chtěla vycouvat," dodal.

Témata: Meghan Markle Princ Harry královská rodina (gbr)