Britové řeší narozeniny princů! Harry bude mít smůlu?

Princ Harry 6

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

8. února 2020 21:58

Princové Harry a Andrew přestali během posledních měsíců plnit své povinnosti vůči královské rodině a Velké Británii, a tak možná přijdou o velkolepou oslavu narozenin. V zemi se v těchto dnech neřeší nic jiného.

Jak už vás stars24.cz informoval, blížící se kulaté 60. narozeniny „degradovaného“ prince Andrewa jsou ve Velké Británii ožehavým tématem poslední dny. Některé samosprávy se bouří proti zvyklostem, které jim nařizují postupy pro tyto případy.

Syn královny Alžběty totiž zůstává na seznamu osob, na jejichž počest mají v den jejich narozenin viset na vládních budovách britské vlajky. Úřady už byly údajně upozorněny, aby vlajky 19. února vyvěsily. Obratem se hlásí první rebelové, kteří se rozkazem nehodlají řídit.

Liverpoolský starosta Joe Anderson už ohlásil, že jeho město britskou vlajku na počest Andrewa nevyvěsí. „Když si vezmete jeho chování, nebylo by vhodné, abychom připomínali jeho narozeniny,“ řekl deníku Liverpool Echo. Naopak Westminsterské opatství rozezní zvony na počest člena královské rodiny i v tomto případě. 

Britská vláda údajně přehodnocuje zvyklost vyvěšování vlajek při příležitosti narozenin členů královské rodiny. Mluvčí premiéra James Slack prozradil, že vláda a královský palác zvažují, zda vyvěšovat vlajky za změněných okolností, například když členové královské rodiny přestanou plnit své povinnosti. Taková změna by se dotkla i prince Harryho.

Témata: princ Andrew (syn královny Alžběty) Princ Harry královská rodina (gbr)