Keanu Reeves PODVEDEN? Hvězdu Matrixu zfalšovali!

Keanu Reeves

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. února 2020 19:01

Kanadský herec Keanu Reeves se poněkud překvapivě objevil na stránkách ukrajinské učebnice dějepisu, upozornil anglojazyčný list Kyiv Post na svém webu. Kniha určená žákům vyšších ročníků obsahuje i slavnou fotografii Oběd na vrcholku mrakodrapu z roku 1932, která má ilustrovat meziválečné období ve Spojených státech.

K 11 stavebním dělníkům, kteří právě obědvají na nosníku s nohama volně visícíma ve výšce 260 metrů nad zemí, ale v učebnicové verzi kdosi přidal ještě dvanáctou postavu: hrdinu filmové série o Matrixu.

Použil při tom fotografii z roku 2010 zvanou Sad Keanu (Smutný Keanu). Na virálním snímku, který se začal šířit na internetu s různými žertovnými "vylepšeními", paparazzi zachytil zachmuřeného herce se sendvičem na lavičce v parku.

Kyiv Post dodal, že učebnice byla vydána předloni a školy ji používaly dva roky, než si konečně všimly přidané postavy na slavné fotografii.

Autor knihy a nakladatelství se ale neshodli v názoru, zda se do díla vloudila chybička. Iryna Krasucká z nakladatelství Orion, které učebnici vytisklo, řekla deníku, že chyba nastala ve výrobě. Autor, profesor historie Ihor Ščupak, naopak tvrdí, že upravený snímek vložil do učebnice schválně, aby otestoval studenty, jak pečlivě knihu studují.

"Když mi výtvarník, který pracoval na ilustracích v učebnici, ukázal fotografii s Reevesem, nejprve jsem tento maličký detail ani nezaznamenal. Když jsem si to uvědomil, rozhodl jsem se snímek ponechat," napsal na facebooku. Snažil se prý, aby učebnice byla "interaktivnější" vzhledem k tomu, že současné děti "moc nečtou, ale dávají přednost obrázkům".

Některé kritiky ale toto vysvětlení nepřesvědčilo a nadále se domnívají, že "zfalšovaný" obrázek nemá v učebnici určené žactvu co dělat. Jiní ovšem oceňují další narážku na údajnou Reevesovu nesmrtelnost, doložitelnou podle nich věčně stejným hercovým výrazem v jakékoliv situaci - i vytvořené ve photoshopu.

Témata: Keanu Reeves